Dinsel kurumlar da toplumcu tıp diyor

CrossOver Healthcare Ministry ABD’de Richmond Büyükşehir bölgesinde sağlık sigortası olmayanlara nitelikli ve insani amaçlı sağlık bakımı sunan dini bir kuruluş. “Crossover” İngilizcede geçit veya köprü anlamında da kullanılan bir deyiş. Başlangıçta ihtiyaç duyanlara ücretsiz hukuksal yardım, kira, yakacak, giyim ve tıbbi bakım yardımı hizmetleri sunan örgüt, kısa zamanda toplum içinde asıl sorunun sağlık olduğunu fark ederek, sağlık hizmetlerinde özelleşmeye başlamış.

Gönüllüler tarafından 1983 yılında kurulan örgüt bugün aile hekimliği, birincil bakım, doğum, çocuk sağlığı, podiatri, ağız ve diş sağlığı, görme sağlığı, akıl sağlığı, HIV tanı ve tedavisi ve hayati önemdeki ilaçların sağlanması hizmetleri sunuyor. Hizmetlerini Richmond yoksullarının yaşadığı bölgelerde iki ücretsiz klinik aracılığıyla sunan örgüt, yılda 6.800’den fazla bireye hizmet veriyor. Bu makalede örgütün birincil bakım (toplumcu tıp) hizmetleri özetlenmiştir.

HALKTAN SAĞLIK TEŞVİKÇİ PROGRAMI

Örgüt 1994 yılında “Lay Health Promoter” (Halktan Sağlık Teşvikçi - HST) programını başlatarak, formel bir eğitim almamış gönüllülere eğitim vermeye başlamıştır. Programın amacı toplum gönüllülerini sağlık bilgileriyle donatmak ve gönüllülerin bu bilgileri toplumla paylaşmalarına yardımcı olmaktır. Sağlık bilgisi yokluğunun kronik hastalıklar, yaşamı tehdit eden komplikasyonlar ve gereksiz, erken ölümlere yol açtığını düşünen örgüt, bu program aracılığıyla insanların kendi yaşamları ve sağlıkları üzerindeki kontrollerini arttırmayı hedeflemiştir.

HST programı hastalıkların ve kronik hastalıklarla ilişkili komplikasyonların önlenmesi, hastalıkların erken belirtilerinin tanınması ve sigortasızlar ve yoksulların kamusal kaynaklara erişimine yardımcı olmaya odaklanmıştır. 10 haftalık, 40 saatlik kurs İngilizce ve İspanyolca dillerinde ücretsiz verilmektedir. Program Richmond Büyükşehir bölgesindeki kiliseler ve toplum merkezleri ile işbirliği içinde sunulmaktadır. 20 yıl içinde 1.517 sağlık teşvikçisi mezun olmuş,teşvikçiler kendi ailelerine, arkadaşlarına ve komşularına 127 bin ziyaret gerçekleştirmişlerdir.

KURS İÇERİĞİ

Kurs içeriği toplum içindeki tıbbi kaynaklar hakkında temel bilgilerden, el yıkama ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarından, hipertansiyon, meme kanseri ve diyabet tespiti gibi karmaşık konulara yayılan geniş bir yelpazede örgütlenmiştir. Dersler katılımı ve deneyimlerin paylaşımını teşvik edecek şekilde yapılandırılmıştır. Uygulamalı etkinlikler ve misafir eğitimciler vardır. Katılımcılara el kitapları ve broşürler, el ilanları, bir stetoskop, termometre ve tansiyon aleti verilmektedir.

Her hafta, her sağlık teşvikçi öğrencisi, komşularıyla sağlık sorunları üzerine konuşmaya ve kurslarda öğrendiği bilgileri paylaşmaya teşvik edilir. Bu etkinlik eğitimin ana unsurudur ve bire-bir yapılır. Program başladığından beri teşvikçiler 41 binin üzerinde bire-bir görüşme yapmışlardır. Bu etkinliklerde çok sayıda insanın tansiyon sorunu olduğu ortaya çıkmış ve tıbbi bakıma yönlendirilmiştir.

SAĞLIK TEŞVİKÇİ

Program sonunda her teşvikçiye törenle Halktan Sağlık Teşvikçi Başarı Sertifikası verilir. Programa katılan adayların çoğu için bu sertifika, formel eğitim yaşamlarındaki “ilk” başarıdır. Bu programı tamamlayan bazı adayların kendilerine güveni artmış ve daha sonra dışarıdan lise bitirme sınavlarına hazırlanmaya başlamışlardır. Hatta bazıları eğitimlerini sürdürerek hemşire yardımcısı veya hastabakıcı olmuştur.

Program katılımcılara temel sağlık bilgileri ve özgüven vermekte ve onların toplum ve sağlık bakımı arasında bir bağlantı olmasını sağlamaktadır. Programın belki de en büyük başarısı, bizzat sağlık teşvikçilerinde ölçülen olumlu sağlık değişimi ve teşvikçilerin etkisiyle çevrelerinde yarattığı olumlu sağlık değişimidir. 1994 yılından beri 56 kurs düzenlenmiştir (24’ü kiliselerde, 21’i cezaevlerinde ve 11’i toplum merkezlerinde).

MODEL PROGRAM

Programın Richmond’daki başarısı kısa zamanda duyulmuş ve birçok ödül aldıktan sonra İngiliz Milletler Topluluğu’na bir “Model Program” olarak önerilmiştir. İlk olarak 1998 yılında Virginia Sağlık Bakımı Vakfı programı “Model Program” olarak ilan etmiş, 1999 yılında program Harrisonburg, Charlottesville ve Winchester’a yayılmıştır. Daha sonra James Madison Üniversitesi bir HST Programı açmıştır.

Akif Akalın

http://haber.sol.org.tr/blog/sinifin-sagligi/akif-akalin/dinsel-kurumlar-da-toplumcu-tip-diyor-116182

Kaynaklar:

http://www.crossoverministry.org/

http://www.cj-network.org/cjwgm/Best_Practices_-%20_LHP%20_Update_2-06.doc

https://www.cchf.org/mwg-internal/de5fs23hu73ds/progress?id=8RQoCyjsLd

Facebook
yorumlar ... ( 7 )
18-05-2015
18-05-2015 12:51 (1)
1624'den bir resim. Kadın hastanesi, Santa Barbara, Haarlem, The Netherlands.
18-05-2015 15:10 (2)
bizim mahallede ona hollanda diyollar. nederlandsmış... hasbinallahveniğmelvekil. sonra biz amariha yazınca vikidivikviks. a.y.a. uyuzsss
18-05-2015 17:17 (3)
özelde amariha'yı, biraz daha büyük ölçekte anglosakson kültür eksenini tanıyıp tanımadığınızı anlayamadım. bu örgütlenme modeli amarihanya'da nerdeyse her fışkı için yapılır. sosyal iletişimleri ağır yaralı haldeki bu zübükler sürüsünün böyle protestan misyoner havalarında triballerle bu işlere soyunması ne hikmetse şu bizim yalnız ama güzel ülkemizin halksağlığı taifesi için hep kutsal ayet hükmünde alınagelmiştir. bezdim vallahi. azıcık şu steriliteden sıyrılıp kendi kültürünü tanısa ya insanlar. böyle işlere kalkışmazlar hiç. niye cmylmz bok gibi para kazanıyo? çünkü adam kendi içinde bulunduğu aidiyetin kodlarını biliyo. o nabza göre de şerbet veriyo. geçiniz. bunlardan türkiyya'ya emsal olmaz. ayriyetten... "dinsel" kurumların da toplumcu pıt dediğine bula bula bunu mu buldunuzdu örnek? kurumlaşmış din olgusu baştan itibaren toplumcu pıtçıdır zati. nooliy? lütfen yolumuzu şaşırmayalım. a.y.a. hayretsss
18-05-2015 17:21 (4)
Ne alakası var, bu yazı gayet ayrıksı bir yazı Türkiye ortamı için, az çok takip ediyoruz. Bir kere Halk sağlıkçıları 1- genellikle solcudur, ama toplumcu pırtla hiç ilgilenmezler zannettiğin gibi sevgili aya, 2- Bizde dinsel kurumların iyi bir şey yaptığını söylemek hele ki sol açısından tabudur. Sağcılar da Hristiyanların iyi bir şey yaptığını söyleyemezler. Bana bayağı bir havada eleştiri yapıyorsun gibi geldi. CMT günü için antrenman mı ne :))) Kaan A.
18-05-2015 21:32 (5)
Bu kurum insanları eğitip kendi ailelerine ve komşularına yardımcı olmalarını sağlamak yerine “bizde” bir zamanlar çok moda olduğu gibi mahalleye iki doktor götürüp mahalleliyi ücretsiz muayene edebilir, hatta belki ilaç dahi dağıtabilirdi. Ya da ABD’deki başka hayırsever örgütler gibi mahallede bir poliklinik açıp gönüllü doktorlarla bedava hizmet sunabilirdi. Bunlar da kuşkusuz sağlık hizmeti olurdu fakat uzun vadede belki tek tek bireylerin sorununu çözer ama toplumun sağlık durumunu iyileştiremezdi. Burada sunulan hizmeti “toplumcu” yapan, insanları “güçlendiren” ve kendi sorunları etrafında “örgütleyen” tarzıdır ve uzun vadede toplumun sağlık durumunu iyileştirir. Zaten toplumcu tıpla kapitalist tıp arasındaki fark burada. Biri tek tek bireyleri iyileştirerek toplumu iyileştireceğini, diğeri toplumu iyileştirdiğinde zaten bireylerin de daha sağlıklı olacağını savunuyor. Gerisi Cumartesiye :) AA.
20-05-2015 11:34 (6)
4'ten seslenen muhterem Fantom'a yanıtımdır (bi de fantoma vardır ki o ayrı bi kahraman olur): 1. Ben bizim halk sağlıkçı taifesi toplumcu pıtçıdır demedim. Amarihan iletişim ve "eğitişim" tekniklerine hayrandırlar dedim. 2. O iletişim ve eğitişim zımbırtısı 60'lı yıllarda belki anlamlı idi (o da amarahinyada). Medyan yaşı 28 olmayan bi ülkede böyle sistem olmaz. Vine kullansınlar. İnanın o daha etkili olur. 3. Kültür kodumuz itibarı ile bizde bu tarz organizasyonlar "topluma kazandırma" ya da ıslah kategorisinde ele alınır. Ama kilise kurumlaşması ve mahalle üzerinde etki gibi zıkkımlar bizde tarih altyapısı nedeniyle yine namevcuttur. 4. Toplumcu pıt toplumun içindeki tüm bireylere pıt konusunda farkındalık yaratma procesi midir? 5. Bu örgütlenmenin zaten hayırhasenat işleri için genel örgütlenme çatılarını kurmada uzman kilise kurumları açısından farkı nedir? 6. Denge problemim var. Karada bile zor duruyorum. Havada nasıl durmuşum? CMT devam edek mi? Hürmetzzz... tubigontinyut
22-05-2015 16:44 (7)
OECD nin açıkladığı rakamlara göre tüm zamanların rekoru olan en zengin-en fakir %10 farkı 9.6 kat ile dünya ortalaması, Türkiye 15 ile Şili ve Meksikadan sonra 3.sırada.Eğitim düzeyi verileri zaten yerlerde sürünüyor. Toplumcu Tıp çalışmaları için tam "tabula rasa", oyna oynayabildiğin kadarBiz diyabet derneğimizle eğitim, güçlendirme etkinliklerinin yanısıra ayni-nakdi yardımlara başladık Bir arkadaş eleştirdi kaynaklarınızı böyle harcamayın resmi yolları zorlayın diye Ama yol vs yardımlarının alınması o kadar kolay değil Konuyla çok ilgili görünmeyebilir ama bugün konuştuğumuz için buraya yazayım dedim,bir kronik hastaya veya yoksul akut hasta için ülkemizde resmi yollardan ulaşılabilen hangi sosyal destekler var bunu incelemek lazım,değişkenlik ve çoğul standart da bir sorun...Yukarıdaki yazı bana göre de anlamlı, teşekkürler İArslanoğlu
DOST SİTELER
Toplam Giriş Sayısı : 2210845
Arama

İmzasız yazı yayımlanmaz. Yazıların sorumluluğu öncelikle yazarına aittir.