1789 artık burjuvazi için ayak bağıdır

1789 artık burjuvazi için ayak bağıdır

 

Dünya kamuoyu Paris katliamına teşhisi koydu: basın (düşünce) özgürlüğüne saldırı. Bu makalede Paris katliamını ve islamcı terörü, “düşünce özgürlüğü” çerçevesinde değerlendirmeye çalışacağım.

 

Düşünce özgürlüğünün kısa tarihi

Düşünce özgürlüğü Sümerlere kadar uzanan bir kavram. Tarih boyunca birçok düşünür düşünce özgürlüğü konusunu “felsefi” düzlemde ele almış, fakat bu kavramın ete – kemiğe bürünmesi 1789 Fransız Devrimi ile gerçekleşmiştir. Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi ile düşünce özgürlüğü garanti altına alınmıştır.

 

Madde 11: Düşüncelerin ve inançların serbestçe dışavurumu en değerli insan haklarından bir tanesidir. Her bir yurttaş yasaların belirlediği durumlarda bu özgürlüklerin kötüye kullanımından sorumlu olmak şartı ile bu ifadelerini özgürce konuşabilir, yazabilir ve yayınlayabilir.

 

Bu dönemde burjuvazi, aristokrasiye karşı mücadelesinde bütün insanların eşit doğduğunu savunarak geniş emekçi kesimlerin desteğini almıştır. Aristokrasinin sırtını dayadığı kiliseye karşı mücadelesinde düşünce, vicdan ve inanç özgürlüğünü öne çıkartan burjuvazi, iktidarı ele geçirdikten sonra kurduğu sermaye düzeninde bu ilkelerin işçi sınıfının “örgütlenmesine” hizmet ettiğini görerek bunlardan uzaklaşmak istemiş, fakat 1848 devrimleriyle başlayan, Paris Komünü ile devam eden ve 1917 Ekim devrimiyle taçlanan işçi sınıfı mücadelesi buna izin vermemiştir.

 

Sermayenin yirminci yüzyılda işçi sınıfına karşı en büyük saldırısı faşizmdir. Avrupa’da işçi sınıfının elde ettiği kazanımları yok etmek isteyen sermaye, yirminci yüzyılın ilk yarısında başta Sovyetler Birliği olmak üzere emeğe karşı büyük bir saldırıya geçmiş, ancak Kızılordu’nun ve dünya emekçilerinin kararlı duruşu karşısında başarıya ulaşamamıştır.

 

Faşizme karşı mücadelenin dünyanın üçte birini sermaye egemenliğinden kurtulmasıyla sonuçlanması karşısında elinde kalanları koruma telaşına düşen sermaye, 1948 yılında, 1789 devriminin ilkelerini yeniden sahiplenmek ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni kabul etmek zorunda kalmıştır.  Dört yıl sonra kabul edilen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 18. Maddesini aynen benimsemiştir.

 

Madde 18: Herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır; bu hak, din veya inancını değiştirme özgürlüğünü ve din veya inancını, tek başına veya topluca ve kamuya açık veya özel olarak öğretme, uygulama, ibadet ve uyma yoluyla açıklama serbestliğini de kapsar.

 

Bu kısa tarihçede anlatılmak istenen, sermaye sınıfının iktidara geldikten sonra 1789 sürecinde savunduğu düşünce özgürlüğünü, bu özgürlüğün işçi sınıfının örgütlenmesine hizmet etmesi nedeniyle bir kenara bıraktığı ve artık bu kavramın tek sahibinin düşünce özgürlüğünü “örgütlenme özgürlüğüne” temel yapan işçi sınıfı olduğunu ortaya koymaktır. Nitekim tarih boyunca ve günümüzde insan haklarına en saygılı ülkelerin yalnızca işçi sınıfının “örgütlü” olduğu ülkeler oluşu bunun en somut kanıtıdır.

Düşünce özgürlüğünün gerçek savunucusunun işçi sınıfı olduğu, işçi sınıfının örgütlülük düzeyi ile insan hakları arasındaki ilişkiyle gösterilebilir. OECD ülkeleri içinde sendikalaşma oranlarının en yüksek olduğu ülkelerin insan hakları konusundaki sicilleri oldukça iyi durumdayken, sendikalaşma oranlarının yerlerde süründüğü Türkiye gibi ülkelerde insan hakları ihlallerinin yaygın olması tesadüf değildir.

 

Neoliberalizmin kısa tarihi

 

David Harvey’in “Neoliberalizmin Kısa Hikayesi” başlıklı kitabının kapağında dört meşum politikacının resmi vardır: Ronald Reagan, Deng Xiaoping, Augusto Pinochet ve Margaret Thatcher. Harvey kitabının başlangıç bölümünde bu dörtlünün neoliberalizmin ortaya çıkışındaki rollerini ayrıntılarıyla inceler. Bence kapakta Kenan Evren’in fotoğrafının da olması gerekirdi. Türkiye’de gerçekleşen 12 Eylül darbesi ve sonrası gelişmelerin de neoliberalizmin tarihinde ayrıcalıklı bir yeri vardır. Nitekim Türkiye’nin ilk kadın başbakanı Tansu Çiller, Türkiye’de 12 Eylül ile başlayan liberalleşme sürecinin önemli bir aşaması olan 5 Nisan (1994) kararlarından sonra dünyanın son sosyalist sistemini (sosyal devlet uygulamalarını kastediyor) yıkmış olmakla övünmüştür.

 

Harvey’e göre neoliberalizm ilk bakışta insanların iyiliğinin en iyi güçlü mülkiyet hakları, serbest pazarlar ve serbest ticaretle karakterli kurumsal bir çerçeve içinde, bireysel girişim özgürlükleri ve becerilerinin serbestleştirilmesiyle ilerletilebileceğini öneren politik ekonomik uygulamaların kuramıdır. Bu kuramda devlete, bu uygulamalar için uygun bir kurumsal çerçeve yaratmak ve bunu korumak görevi biçilmiştir. Kurama göre bireysel özgürlüklerin garantisi serbest pazar ve serbest ticarettir ve devletin görevi pazarın ve ticaretin serbestliğini sağlamaktır. Görüldüğü gibi burada “düşünce özgürlüğü” yerini “bireysel girişim özgürlüğüne” bırakmıştır.

 

Neoliberal kuram tarihte ilk kez 11 Eylül (1973) darbesiyle Şili’de uygulamaya konmuştur. Sosyalist Salvador Allende yönetimi devrilerek, Allende’nin eğitimden sağlığa yaşamın birçok alanında gerçekleştirdiği sosyal devlet uygulamalarına son verilmiş, sendikalar güçten düşürülmüş ve pazar üzerindeki kamusal denetimler kaldırılmıştır. Bu politikalar kısa zamanda Şili’ye hızlı bir büyüme ve sermaye birikimi sağlamış, ülkeye akan yabancı sermaye göreli refah yaratmıştır. 1970’lerin sonlarında neoliberal politikalar Çin, ABD ve İngiltere tarafından benimsenerek uygulanmaya başlamıştır.

 

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, neoliberal politikaların uygulanabilmesinin en önemli koşulunun “örgütlenme özgürlüğünün” ortadan kaldırılması olduğudur. Oysa sosyalizme mesafeli duran aydınlar yıllarca bu gerçeğin farkına varamamışlardır. Sosyalizme mesafeli duran aydınlar 1970’lerde Reagan – Thatcher ekürisi öncülüğünde başlatılan neoliberal saldırının başlangıçta yalnızca sosyalistlere karşı olduğunu düşünmüşlerdir. Bu saldırının 1990’larda emekçilerin dünya üzerindeki kalelerinin yıkılmasıyla sonuçlanacağı düşünülmüş, fakat sosyalizmin yıkılmasına rağmen durmamış ve yönünü kapitalist ülkelerdeki emekçilere çevirmiştir. Bu durum OECD’nin yayınladığı sendikalaşma oranlarında kendisini apaçık göstermektedir.

 

OECD internet sayfalarından 1960 – 2013 dönemindeki sendikalaşma oranlarına erişebilirsiniz. Buna göre hemen bütün üye ülkelerde emekçilerin sendikalaşma oranları 1960 – 1975 döneminde artış gösterirken, Reagan – Thatcher ekürisi öncülüğünde başlatılan saldırılarla birlikte hızla düşmeye başlamaktadır. Buradan saldırının yalnızca sosyalist ülkelere karşı değil, aynı zamanda kapitalist ülkelerdeki emekçilere de karşı olduğunu anlayabiliyoruz.

 

Yazıyı rakama boğma riski pahasına bu oranları vermek istiyorum (ilk yüzde 1975, ikincisi 2013 yılına ait): Avusturalya 50.1 – 17; Avusturya 59 – 27.4; Kanada  34.3 – 27.2; Fransa 22.2 – 7.7; Almanya 35.8 – 21.3; İrlanda 52.6 – 29.6; İtalya 48 – 36.9; Japonya 34,5 – 17.8; Hollanda 37.8 – 17.6; Portekiz 60.8 – 20.5; İsveç 74.5 – 67.7; İngiltere 42 – 25.4; ABD 25.3 – 10.8 ve OECD ortalaması 34.7 – 16.9. Türkiye’nin 1975 verisi yok, 1986 yılında 20.8 ve 2012’de 4.5.

 

OECD ülkeleri arasında emeğin örgütlülüğünü koruyabildiği ülkeler de var: İspanya, Belçika, Danimarka, Finlandiya ve Norveç gibi işçi sınıfının göreli güçlü olduğu ülkelerde kazanımlar olmasa da, en azından kayıp yok.

 

Son 10 yılı değerlendiren tablolara bakıldığında durum daha da vahimleşiyor. 33 OECD ülkesi arasında son on yılda işçi sınıfının örgütlülüğünü koruyabildiği yalnızca 3 ülke var: Şili, İtalya ve İspanya. Diğer ülkelerde sendikalaşma oranları azalmış. Türkiye’de bu azalma yüzde 50’yi aşmış ve sendikalaşma yüzde 9.5’den yüzde 4.5’e gerilemiş.

 

Bu gelişmelerin daha iyi anlaşılabilmesi için, OECD ülkelerinde sendikalaşma oranları azalırken, sermaye cephesinde neler olduğuna bakmak gerekiyor. 

 

ABD’de toplumun en zengin yüzde 1’lik diliminin İkinci Paylaşım Savaşı sonrası ülkenin zenginliğinden aldığı pay yüzde 15’e yakın iken, işçi sınıfının küresel kazanımları sayesinde bu oran hızla düşmüş fakat 1970’lerin sonunda neoliberal politikaların uygulanmaya başlamasıyla yeniden yüzde 15’lere ulaşmıştır. Toplumun en zengin binde 1’lik kesiminin ulusal gelirden aldığı pay da, neoliberal uygulamalarla birlikte 1978’de yüzde 2’den, 1999’da yüzde 6’ya yükselmiştir. Kuşkusuz bu gelişmelerden beyaz yakalıların en üst katmanını oluşturan CEO’lar da yarar sağlamıştır. 1978’de bir CEO maaşı ortalama 30 çalışanın maaşına eşitken, 2000 yılında bir CEO maaşı ortalama 500 işçinin maaşının toplamına ulaşmıştır. İngiltere’de de benzer gelişmeler yaşanmıştır; en zengin yüzde 1’lik dilimin ulusal gelirden aldığı pay neoliberal politikalarla 1982 sonrası ikiye katlanmıştır (yüzde 6,5’dan 13’e). 

 

Düşünce özgürlüğü, neoliberalizm ve islamcı terör

 

Sendikalaşma oranlarındaki gerileme ile toplumun en zengin yüzde 1’lik kesiminin gelirlerinin katlanması aynı madalyonun iki yüzüdür. Sermaye bunu, sendikalaşma oranlarını gerileterek başarmıştır. Bu zaferin “kalıcı” kılınabilmesi ise işçi sınıfının “örgütlenme özgürlüğünün” kaynağı olan “düşünce özgürlüğünün” ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Çünkü “düşünce özgürlüğü” var oldukça, işçi sınıfı bu özgürlükten yararlanarak örgütlenebilecek ve sermaye karşısında tehdit oluşturabilecektir. Bu nedenle sermaye 2000’li yıllardan itibaren “düşünce özgürlüğünü” ortadan kaldırmaya yönelik girişimlerini arttırmaya başlamıştır.

 

İslamcı terörün bu bağlamda geçmişteki “faşizm” yerine devreye sokulduğunu düşünüyorum. El Kaide ve IŞİD, geçmişte sermaye tarafından palazlandırılan Alman Nazi ve İtalyan Faşist Partisi’nin günümüzdeki karşılıklarıdır. Bu kez faşizmin emek düşmanı özünü gizlemek için kullandığı “Yahudi düşmanlığı” görüntüsünün yerini, “islamcılık” görüntüsü almıştır.

 

“Yeşil kuşak” ve Afganistan’dan başlayarak 11 Eylül, Irak işgali ve Arap Baharı ile devam eden süreçte neoliberalizm, islamcı terörü dünya üzerinde islamın etkin olduğu coğrafyalarda 20 yüzyıl içinde sermayenin kontrolünden çıkmış ülkeleri yeniden sermaye egemenliği altına almak için kullanmıştır. Bugün sıra düşünce özgürlüğünün beşiği olan “batıya” gelmiştir.

 

Hekimlikte teşhis, tedavinin yarısıdır derler. Gerçekten de sorunlara doğru teşhis koyamazsanız, tedavi etme şansınız yoktur. Bu nedenle islamcı terörün amacını ve ardında kimlerin olduğunu görmek büyük önem taşıyor. Paris katliamı, Avrupa’da son yıllarda meydana gelen pek çok islamcı terör olayı gibi batıda “düşünce özgürlüğünü” ortadan kaldırma stratejisinin bir halkasıdır. Sermaye bugün düşünce özgürlüğünün tek kararlı savunucusu olan işçi sınıfını güçten düşürerek, düşünce özgürlüğünü ortadan kaldırmanın önündeki en büyük engeli ortadan kaldırmış durumdadır.   

 

Bu noktanın kavranmasının önümüzdeki süreçte islamcı teröre karşı mücadelede çok önemli olduğunu düşünüyorum. Diyarbakır’da bir Hollandalı gazeteci “tweetleri” nedeniyle göz altına alındı. Bu durum 1789 değerlerinin ilk sıralarında yer alan “düşünce özgürlüğünün” apaçık bir ihlaliydi. Gazeteci serbest bırakıldıktan sonra İMC televizyonuna canlı yayında “Hollandalı olduğu için şanslı olduğunu” söyledi. Böyle bir olay Hollanda da olamazdı. İronik olan, gazetecinin bunları söylerken ekranın altında Paris katliamının haberinin geçiyor oluşuydu.

 

Anlatmak istediğim budur. Sosyalizme mesafeli duran aydınlar, geçmişte faşizmin özünü kavrayamadıkları gibi, bugün de islamcı terörün özünü ve amaçlarını kavrayamamaktadırlar. Hollandalı gazeteci hala “düşünce özgürlüğü ihlallerinin” Türkiye gibi ülkelere özgü olduğunu, kendi ülkesi gibi “merkez” ülkelerin bundan bağışık olduğunu düşünmektedir. Oysa artık çanlar “merkez” ülkeler için çalmaya başlamıştır. Düşünce özgürlüğüne karşı son 50 yılın en kanlı saldırısının, düşünce özgürlüğüne beşiklik eden Paris’te gerçekleşmiş olması anlamlıdır.

 

AKİF AKALIN

 

 

 

Facebook
yorumlar ... ( 21 )
09-01-2015
08-01-2015 23:03 (1)
Anlamadım! Yazının iddiasını anlamadım! "Nitekim tarih boyunca ve günümüzde insan haklarına en saygılı ülkelerin yalnızca işçi sınıfının “örgütlü” olduğu ülkeler oluşu bunun en somut kanıtıdır." Buna SSCB ve Doğu Bloku dahil mi? Bu cümle fazla "politik!" //// Paris katliamı, Avrupa’da son yıllarda meydana gelen pek çok islamcı terör olayı gibi batıda “düşünce özgürlüğünü” ortadan kaldırma stratejisinin bir halkasıdır. Sermaye bugün düşünce özgürlüğünün tek kararlı savunucusu olan işçi sınıfını güçten düşürerek, düşünce özgürlüğünü ortadan kaldırmanın önündeki en büyük engeli ortadan kaldırmış durumdadır. " Bu iddia sanki "soğuk savaş" dünyasına ait.. 1989'dan önce bu tür iddialar olurdu ve inanılırdı... Ama şimdi neden?///////
08-01-2015 23:04 (2)
//// "İslamcı terörün bu bağlamda geçmişteki “faşizm” yerine devreye sokulduğunu düşünüyorum. El Kaide ve IŞİD, geçmişte sermaye tarafından palazlandırılan Alman Nazi ve İtalyan Faşist Partisi’nin günümüzdeki karşılıklarıdır. " Bu cümleyi de anlamadım... "Mahir Kaynak" tarafından istihbarat faaliyetleri mi? Emperyalizm; sen nelere de kadirmişsin; adamlar haklıymış; "islam barış diniymiş" de CİA-Mossad yapıyormuş bu kötülükleri... //// "Sosyalizme mesafeli duran aydınlar, geçmişte faşizmin özünü kavrayamadıkları gibi, bugün de islamcı terörün özünü ve amaçlarını kavrayamamaktadırlar.." Çok yakın durmuştuk ama o bize yakın değilmiş! Sanki ortada bir sosyalizm vardı da... Bu dil var ya.. bu dil... "kavrayamamaktadırlar!" "siz geri zekalısınız'ın" kibarı! Ve kavramış adamların haline bakalım mı? Bakmayalım! Utandırmayalım artık onları! ------------------------------- Bu yazı 1970'li yıllarda yazılmış olsaydı... Fena olmazdı... gürsel
08-01-2015 23:05 (3)
Geçmişte aydınlar, stalinizm, jdanovculuk, parti diktatörlüğü gibi olumsuzluklar nedeniyle sosyalizme mesafeliydiler. Yani sosyalizme mesafeli durma gerekçeleri bir hayli güçlüydü. Dinci gericiliğin alternatifi yine böyle bir sosyalizm dini olacaksa kalsın. Hiç almayalım. Artık yeni alternatifler düşünmek lazım. Sosyalizm dininin insanlığın başına ne belalar açtığını hatırlamak için yirminci yüzyıla bakmak yeterli.
08-01-2015 23:15 (4)
Neden "o yorumcunun"; ilk anda çok tepki hissettiğim "biraz da onların başına gelmesi fena olmadı" yorumunun yankıları geliyor kulağıma? Yazının son iki paragrafından mı, içimden mi, başka bir yerden mi? Herr Keuner
08-01-2015 23:21 (5)
Anadolu Ajansı ya, ille Sümerlere dokanacak bi ucu. muazzez ilmiye çığ mı diyo bunları? düşünce özgürlüğü?.. sümerler?.. he mi? kam oğğğn! kam oğğğn! "baskılar bizleri yıldıraaamaz" küneiformda nası yazılıyomuş?
08-01-2015 23:30 (6)
düşünce özgürlüğünün tek kararlı savunucusu olan işçi sınıfı ve sümerler. OG, Conan ve Mack bir macerada daha bir arada, aldıralım şu güçükburcuvalıklarımızı diyor, iyi geceler diliyorum.
09-01-2015 00:07 (7)
1.Şu "düşünce özgürlüğü" meselesine bir parnak basalım bakalım. Tabii düşünce özgürlüğü denilince önce "inanç özgürlüğü"nü irdelemek lazım aslında. DÜRÜST VE SAMİMİ OLMANIZI BEKLEYEREK birkaç şey yazacağım. "Satanizm" kanunen yasak. NİYE? "Sapıkça" bulunduğu için mi? İyi de "sapıkça"yı kim neye göre belirliyor? Tamam, diyelim ki "sapıkça" dediniz, iyi de birileri de sizin inancınızı "sapıkça" bulamaz mı yani? Tabii, şahsi fikrim, baskı, zorbalık ve dayatmacılığa dönüşmedikçe, insan ve canlılara zarar vermedikçe kim neye inanırsa inansın. Kim başını örterse örtsün, kim açarsa açsın. Zaten problem bu değil. Mesela, başını örten biri siz başınızı örtmediğiniz için, dine uygun davranmadığınızı düşündüğü için, sizin "ahlaksız", "orospu" olduğunuzu düşünüp size kin ve nefret beslemeye başladığında, sizi ya kendi uyduğu ve Allah'ın gönderdiğine inandığı ve sizin de uymanızın gerektiğine inandığı buyruklara uymaya zorlayınca, ya da o da olmaz ise sizi ortadan kaldırmaya kalkınca problem çıkı..
09-01-2015 00:08 (8)
gada değil ki ustam. aldıralım desek kim alacak? kahkül düzeltilecekse onu biz yaparız. sirkumsizyonsa site otomatik yapıyo bu aralar. hürmetz ve dahi iyi geceler
09-01-2015 00:08 (9)
"İnanç özgürlüğü"nden devam edeyim. Ben mesela şuna inanmakta serbest miyim: "Arkadaş, bu insanlar yoldan çıkıyor, Allah'ın yolundan sapıyor; ben ise onları doğru yola sokarak ya da zorlayarak Allah'ın gönlünü kazanıp daha da yüce bir yer edineyim." Ne der olsa mesela, Kuran'da, "Eşcinsellere eziyet edin, vazgeçirin" deniliyor. E bu durumda bir eşcinsele eziyet ederek, Allah'ın gönlünü kazanmış olmayacak mıyım? Buna inanmaktan ve dolayısı ile de İNANCIMIN GEREĞİNİ YAPMAKTAN beni kim alıkoyabilir? DAHA DİKKAT ÇEKİCİ VE CAN ALICI NOKTA İSE ŞU: BENİM İNANCIM BAŞKALARININ BAŞKA ŞEYLERE İNANMASINA İZİN VERİLMEMESİNİ İSTİYORSA, BAŞKA ŞEYLERE İNANLARI "YOK EDİLMESİ GEREKEN KAFİRLER" OLARAK TANIMLIYORSA, BAŞKA ŞEYLERE TAPANLARIN "ALLAH'A ŞİRK KOŞMAKTAN DOLAYI KATLEDİLMELERİNİ VACİP GÖRÜYORSA, O HALDE BENİM İÇİN BENİM İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜMDEN BAŞAK BİR İNANÇ VE DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ OLAMAZ. Bu mevzu iyi anlaşılsın diye bu mesajı uzatmıyorum. Başkalarının düşüncelerine göre devam ederiz.
09-01-2015 00:08 (10)
Kaan Bey siz ne düşünüyorsunuz bu yazı ve gelen yorumlar hakkında? Sizden de bir görüş alalım.
09-01-2015 08:24 (11)
Bir şey mutlaka bilinmek zorunda. Özellikle Kaan Bey'in dikkatine sunarak yazayım. Yaşar Nuri Öztürk'ün Kuran mealinde bir ayet aynen şöyle: "Yeryüzünde fitne kalmayıncaya kadar ve din tümüyle Allah'ın olun caya kadar savaş." Evet, aynen böyle. "Barış dini" diyorlar. Barış dini diyorlar ama, "cihat" denilen şey neden var, "savaş" diyen, "tüm malınla, canınla savaş" diyen buyruklar neden var "barış dini"nde, onu söylemiyorlar. Evet, "cihat" denilen şeyin kaynağı yukarıdaki ayettir ve kısaca "yeryüzünde islamdan başka hiçbir şey kalmayıncaya kadar savaş" deniliyor. Çünkü islam dışı olan her şey "fitne"dir. Sosyalizm ve Komünizm mesela, fitnenin feriştahıdır. Başkalarına zerre kadar inanç ve düşünce özgürlüğü tanımayan bir inanç. Buyrun Kaan bey, bu durumda sizin fikriniz nedir acaba?
09-01-2015 08:26 (12)
Sn 10, Kaan Bey yorum yazdığınız saat itibariyle düşünmediğini daha önce belirtmişti. Artık sabah bekleyeceksiniz, el mahkum.
09-01-2015 08:44 (13)
Kaan beyin görüşlerini almak isteyen yorumculara teşekkür ederim. Ben Kaan bey. Peynir imalatı yapmayan. Başkalarının yazılarının altında da benim görüşlerimi merak edenlere saygı sunuyorum. Bu arada durmadan burada editörlerin sansür yaptığını yineleyen, BURADA SANSÜR VAR diye bağırmayı misyon edinen aynı şahsın iki yorumunu YAYIMLANMADI belirteci koymadadan doğrudan sildim. Sansürcüysek bu kesinse hiç değilse hakkını verelim, değil mi ama. Tamam, kabul sansürcüyüz, o zaman başka kapıya. Bazıları İslam dinini kötülemekten büyük bir haz duyuyor. Bunu yapanlar solcuysa bu tarz bu ülkede hiçbir işe yaramaz, başka ülkenin solcuları olsalar, evet, pragmatik bir yarar sağlayabilir onlara. Ama madem bu ülkenin sosyalistleriyiz İslam'la barışmak zorundayız, bunu eşek gibi yapmak zorundayız. Aksi,ya niyetin sosyalizm sol falan olmadığını kişisel tatmin olduğunu gösteriyor, ya da bizim akıl düzeyimiz bu kadar. Bence ikisi de doğru. Kaan Ars.
09-01-2015 11:10 (14)
İkide bir Sümerlere gidiyoruz ama Sümerlerde adalet ve düşünce özgürlüğü 2015 Türkiyesi'nde olduğundan çok daha ileri olduğu için. Türkiye'de adalet bundan 4.000 yıl önce bu topraklarda uygulanan adalet düzeyine çıkabilirse ne mutlu bize. Bugün Türkiye'de insanların ne ile suçlandıkların öğrenme hakkı bile yok. HAMMURABİ KANUNLARINDAN:“Bunlar adaletin kanunlarıdır/Güçlünün Zayıfa Zulmedemeyeceği.../Takibata maruz kalan haksız Kişi, Bırakın Benim Statümün Önün de gelsin Ve.../Kendisine haklarını açıklayın, Bırakın kendisine, Hangi kanunların uygulanacağını görsün.AA.
09-01-2015 11:26 (15)
bak yazıyo bi tarafa diyorum. peyniri de yazmış :) orada eski peynirlerin arasında diri bir (hangi taş devrince makbul ürüne benzetsem manidar kaçacak, halbuki ciddiyim) neyse işte kuzguna yavrusu şahin görünür... HM'nin anlattığı gibi laf kalabalığına gelmenden rahatsızlığımı belirtmiştim, seni onların yanına koymadım. acaba bizim yazı da fröyd alıntısına mı takıldı? okudun mu bilmem; froyd alıntısı ve diğer alıntı sapkınını da hem o tür film eleştirisini hem de buna prim veren okuyucuyu sergilemek için koymuştum, haşa fraoydcu değilim. aman üsteleyip Gürsel dayı gibi kesik yemeyelim. Eksik kalmasın buradaki "bir de Kaan beyin görüşünü alalım" motor üstü moderatörü tavrı aynen OG'nin "öğretmenim öğretmenim" betimlemesine uyuyor.Kaan bey'e Yaşar Nuri tefsiri siparişi, iyi be! Kaan bey çok güzel yalancı dolma yaptığınızı duyduk, lütfeder misiniz? imza: Alafranga Dalkavuk, bkz. Aziz Nesin
09-01-2015 12:17 (16)
abi, bakın mübarek cuma günü hammurabi demeyin! o sümer kralı değil, babil kralı! sümerce başka bi dil. akadca bambaşka bi dil. asurca var. babil dili var. bu son üçü semitik dil. sümerce değil. ayrıca o kanunlar ifade özgürlüğü için değil kamu nizamının tesisi için konulmuştur. ikide birde düşünce özgürlüğü de demeyin şuna. ifade özgürlüğü o! konan cumayagitmezyan
09-01-2015 12:17 (17)
Valla, yıllar yılı liberaller "islamla barışmalıyız" dedi durdu. İslamla barışmalıyız deyip durdukça da çıkan sonuç ortada. Çünkü onların hiç kimse ile barışmaya niyeti yok. Çünkü onlara gelen emir "büyük yerden" ve "savaş" diyor.
09-01-2015 12:34 (18)
17 nümero sizin liberal olmadığınızı nereden bilelim? Türkiye kendine ulusalcı, sosyalist, komünist sıfatı veren liberalden geçilmiyor. Sosyalizm kavgasını, ideolojik cephesini en başa koymayan herkes liberaldir. Yoksula, emekçiye gitmek en birinci vazifemiz demeyen herkes liberaldir. Galiba siz de liberalsiniz. Çünkü ikide bir İslamâ çakarak emekçinin içinde çalışılmayacağını bilmiyorsunuz. Böyle bir derdiniz yoksa zaten liberalsiniz. 18 nümero
09-01-2015 13:53 (19)
Tüh!.. 17 numaralı arkadaş liberal olduğumu anladı. Yakalandık, deşifre olduk iyi mi? Neyse, yabancı yerde değiliz. Ne de olsa burada liberal kafadar kaynıyor. :))
09-01-2015 14:20 (20)
yine bakındım. bekledim. ama ses yok. bazı düzeltmeler gerekli. ben yapmiym dedim ama olmadı. siz tısss! 1. 1789 burjuva kalkışması değildir. 2. ifade özgürlüğü için falan da yapılmamıştır. 3. sadece napolyon'un taç giyme anına kadar (neredeyse 20 yıl) kimlerin kellelerinin ne gerekçelerle uçurulduğuna bi bakıverin. 4. cücükburcuva pislik diye tanımlayacağınız adamlara bi daha dikkat edin. 5. cefırsın kim? 6. fıranklin kim? 7. duvarustalığıyla bunların ne alakası var? 8. aydınlanma çağı nedir? 9. kimler duvarustası olabiliyo? 10. duvar dedik, usta dedik diye bunun işçi sınıfıyla bi alakası var mı sanarsınız? 11. komplo teorisi değil. bi yine bakıverin. tıroçki'yi kimler destekledi? 12. yeni dünya düzeni nedir? 13. bu adamlar insanın ortalama genetiğini sizden daha iyi analiz etmiş olmasınlar? 14. genetik dedik ya... düşünce yetisinden, kavrama becerisinden bihaberler midir sizce? 15. okkültizmi geçelim. ama semboloji neden gerekli? 16. gribetondan anlayanlar sembolojiyi kapiş? devam?
10-01-2015 18:11 (21)
Fransız Polis Sendikası, Helric Fredou’in intiharını depresyon olarak açıklarken, arkadaşları ise Limoges Kriminal Soruşturma Bölümü Müdür Yardımcılığı görevini yapan Fredou’in intihar edecek kadar sorunu olmadığını, ölümünün şüpheli olduğunu belirttiler.
DOST SİTELER
Toplam Giriş Sayısı : 2210954
Arama

İmzasız yazı yayımlanmaz. Yazıların sorumluluğu öncelikle yazarına aittir.