Marx, Freud... Putlar üstüne bir konuşma

“Evrimci Açıdan Din Psikoloji Siyaset” kitabı hakkında Can Ahıskra kitapeki.com adresli sitede Kaan Arslanoğlu ile bir söyleşi yaptı. Bu söyleşiden kısa bir bölüm:

 

CA: Kendinizi artık Marksist olarak tanımlamıyorsunuz. Doğru mu? Ve Neden? Sorun sizde mi? Marksizm de mi? Marksistlerde mi?

 

KA: Marksizm uzunca bir süredir kapitalizmi ve insanı anlamada bizi fena halde yanıltıyor. Muhalefet için düşünsel bir silah olmaktan daha otuzlu yıllarda çıkmaya başladı, şimdi neredeyse kapitalizmin bir silahı. Marksistler içinde düzen yanlılarının büyük çoğunluğa geçmesi de bunu göstermiyor mu? Hatta tanınmış birçok büyük patronun Marx’tan sempatiyle bahsetmesi? Marksizmin insan ve siyaset için temel tezleri yanlışlandı. Bunu bizzat Marksistler yanlışladı. Sosyalist devrimlerin tamamı Marksizmi yanlışlayarak yapılabildi. Ama onu yapanlar Marksizmin prestijinden ötürü, siyaseten bu adı kullanmaya devam ettiler. Bir tür siyasi sahtekarlık.

Şimdi böyle bir şey de geçerli değil. Marksistlerin neredeyse tamamı Marksizmin ileri sürdüklerinin tam tersi siyasi çizgide. Bin çeşit Marksizm var ve kimse kendini kuramla bağlamak istemiyor. Ben size soruyorum: Şu anda gerçek anlamında bir tane Marksist muhalefet hareketi var mı dünyada ve Türkiye’de? Olmayan “uluslar arası işçi sınıfı hareketi” ne göre siyasetini belirleyen tek bir parti kaldı mı? Ya da siyasetinin ana eksenini işçi sınıfının yakın ve uzak çıkarları olarak saptayan tek bir hareket var mı? Bunun dışında her şeye öncelik tanıyorlar. Belki de haklılar. Ama bu Marksizm değil. Bunu kabul etmeden sol hangi gerçekliğin üstüne yeni bir gerçek kuracak? Yalan üstüne gerçek kurulmaz. Marksizm bir dinsel ritüel, adlar ve simgeler dizgesi haline gelmiştir.

 

Söyleşinin tamamını okumak için şu bağlantıyı tıklayabilirsiniz: http://kitapeki.com/putlari-kiran-kaan-arslanoglu-ile-acik-acik-freud-din-ve-marksizm/

Facebook
yorumlar ... ( 15 )
31-03-2016
31-03-2016 13:35 (1)
Aklımda kaldığı kadarıyla (F. Jameson): "Marksizm, kapitalizmin bilimidir. Kapitalizm yaşadığı müddetçe Marksizm de yaşayacaktır." Bu onun kaderidir. Yanıldığı noktalar yok mudur? Olmaz olur mu: "beşer şaşar". Mesela sosyalist devrim onun tahmin ettiği yerde değil, Rusya'da patlak verdi. Ve en kötüsü, kapitalizm halen ayakta! Bunlar, onun tümden yanlış olduğu anlamına mı gelir? Elbette hayır. Onun "üretim araçlarının devrimci gücü" ve "bu araçların sürekli yenilenmek zorunda olması" konusundaki görüşü kapı gibi geçerliğini koruyor. Ve onun altın değerindeki bu öğüdünün de sosyalistlerden çok kapitalistlerin sahiplendiği aşikar. Ee, bu durumda da suç Marx'ın değil, marksist olduğunu söyleyen devletlerindir. Zaten tam da bu yüzden yıkılmışlardır. Yıkılmayan(lar) da var - Küba gibi. Sağlıkta dünya şampiyonu. Demek ki bir alanda "marka" olmak önemli. Yaratıcılık, icat, patent hakkı önemlidir. Hiçbir ideoloji ve yöntem, hele de marksizm tümden yanlışlanamaz. mehmet yılmaz
31-03-2016 13:40 (2)
Mehmet Yılmaz hocam, alıntı yaptığın Jameson da bir çakma Marksist. Freudcu. Marksizm diye bir şey neredeyse yok. Bir inanç var. Bu inancı (dini) Jameson iyi anlatmış. Ben de diyorum ki "insan olduğu müddetçe din olacaktır". Hangisi doğru? Hepimizin dindar olması gerektiği mi, yoksa bu önermenin yanlış olduğu mu? Yoksa bu önerme doğru mu? Doğru dersek Marksizm doğru değil. İnançla ancak dindar olunuyor hocam, kötü mü? Hayır. Huzur veriyor. Marksizm sosyalistlerin afyonudur! Kaan A.
31-03-2016 16:07 (3)
"Marksizm sosyalistlerin afyonudur!", tamam. o zaman bilim ve sanat da afyonudur. yazı yazmak, yayımlamak afyondur vs. Jameson bir ortodoks marksist değil, günümüzün marksisti. kapitalizm/kapitalistler kendilerini güncellemişlerse, aynı şey ideolojiler için de geçerlidir. aksi halde "nerede o eski bayramlar" diye ahlayıp vahlarız. ben yine aynı şeyi tekrarlayacağım: yaratan, icat eden, kendini dönüştüren ayakta kalır. Manifesto'nun ilk sayfalarında denen bu. ve bu görüş halen yanlışlanmış değil. en iyi kavrayanlar da kapitalistler. manzara ortada. m.y. :)
31-03-2016 18:07 (4)
Ben hala eğer bir gün Marx'ı bir şekilde toplumun gerçekten emeğinden başka satacak bir şeyi olmayan kesimlerine okutabilirsek ve bu kesimler içinden birileri sahip çıkarsa çok şeyin değişebileceğine, bu kesimlerin kendi önderlerini çıkartabileceğine inanıyorum. Elbette netice de bu da bir İNANÇ, kabahat benim değil evrimin. İnanmadan olmuyor. Akif Akalın.
31-03-2016 18:08 (5)
sevgili kaan, marksizmin bir din gibi, bir inanç 'gibi' yayıldığını, öyle görünüp algılandığını inkar edecek değiliz. ama en azından, şimdi tarih olmuş devletleri saymazsak, en sert özeleştiriye bile açıktır bu inanç. ve bu özeleştiri günah değil sevaptır. bu da "şüpye duymayı bile dinden çıkma gerekçesi sayan" dinlerden farklı olduğu anlamına gelir. keşke kapitalizm yok olup gitse de marksizmden kurtulsak! ama maalesef (sürpriz bir şey olmazsa), uzun bir süre ikisiyle de yaşamaya devam edecek gibiyiz. işçi sınıfının marksizme uzak durmasına gelince, bunda, yaşanan başarısız deneyimlerin katkısı azımsanamaz sanırım. neyse... peki, senin çözüm önerin ne ortadaki bunalımdan çıkmak için? m. ylmz
31-03-2016 18:13 (6)
Sosyalist devrimcilerin, başta devrim yapanlar olmak üzere Marx'tan daha ileri bir noktada olduğunu düşünüyorum. Hem teoride hem pratikte. Yani Marksizmden saptı diye aşağılananlar gerçeğe ve doğruya daha yakındılar. Onlar da değişik derecelerde uzaktılar ama Marx'a göre diyorum... Çözüm önerilerime gelince. Kitapta bir şeyler yazdım. Yok öyle bedava :)) K.A.
31-03-2016 18:18 (7)
Bu arada Mart ayı bir sürü sağa sola koşturma nedeniyle kitabın birinci bölümünü ancak bitirebildim ve öğrenme ve eleştirel düşünme dersi verdiğim dönemde basılmış olmadığına hayıflandım. Mükemmel bir kaynak kitap olurdu, umuyorum bu dersleri verenler kitabı okurlar. Akif Akalın.
31-03-2016 18:19 (8)
Teşekkürler Akif. Sana da bir şey diyeyim :)) Hani Marksizmin en çok revize edilmesi gereken noktasının işçi sınıfına dışardan bilinç verilmesi stratejisi, diyordun? Gerçi bu daha çok Lenin'in buluşudur, ama şu dönem o da geçersiz. Çünkü işçi sınıfı ile aydınlar (kafa-kol emeği) arasındaki uçurum kalktı, sınır belirsizleşti. İşçi sınıfı dediğimiz gücün önemli bir kısmı eğitimli. Bilgisayar kullanıyor, sosyal medya izliyor. İşçi sınıfı siyaseten kendiliğinden aydınlar kadar bilinçli. O yüzden Marx okumak isteseler tutan yok, okurlar. Demek ki istemiyorlar. K.A.
31-03-2016 18:33 (9)
Ben de aynı şeyi söylüyorum "okutabilsek" derken. Bilinç götürmek değil, ilgilerini çekmek ve okumalarını özendirmek anlamında. Aybaşında maaş alamadığında ortada kalacak birinin Marx'ı okuduğunda benden daha iyi anlayacağına, daha pratik sonuçlar çıkartabileceğine ve mücadele etmeye niyeti olursa kullanabileceğine inanıyorum. Akif Akalın.
31-03-2016 21:21 (10)
evet,marksizm bir din haline geldi.bunu hepimiz gördük ve birçoğumuz yaşadık.marksizmi din haline getirenler de marksistlerin ta kendileri.binlerce yıldır insanlığı yönlendiren dinsel inanışlar "yoldan çıkanı yok edin" dediklerinde onlara "barbarlar" demekten başka ne yaptık? ama verili düzene başkaldırıp,insanlığın önünü açma iddiasındaki marksizme ve marksistlere bir bakın hele.oy oy oooyyy! paçalarımızdan kan sızıyor.her yer kan gölü.vay sizi revizyonistler,yuh ulan oportunistler...demek ki neymiş? doğal ayıklama.birbirimizi tükete tükete en iyimizi bulacağız.haşırt.ahan da şimdi kapitalistler,aslında marksizm iyidir,hoştur diyorlar.biz çözemedik ama kapitalist amcalar sevgili işçi sınıfımızı çoktan çözmüşler.hem de marks'ın tahlilleriyle çözmüşler.dişardan bilinç götürecekmişiz de falan filan.sevgili işçi sınıfımızın şeyinde bile değil kurtulmak,göğe ermek falan.işe gidip gelirim,dizimi izlerim,maça kombine yaparım,çalarım,çırparım,tecavüz,ensest,cinayet(devam)
31-03-2016 21:22 (11)
(devam) at partiye oy veririm,kahrolsun peğağa derim,şehitler ölebilemez,onlar kevser ırmaklarında hurilerle alem yapacak derim,tekbir tek iki diye bağırırım..daha ne olsun.zaten at parti yüzbinlerce aileye ayda 5-600 lira para yardımı yapıyor çok şükür.ahan da böyle şanlı işçi sınıfımız diyorsun,yok onlar ki toprakta karınca suda balık,diyor.la yok oğlum onlar aha şorda kaave de okey oynuyorlar diyoruz.yok anlamıyor.şimdi şurdan şanlı işçi tulumlarıyla geçecekler diyor.olan şu dostlar.kaan hoca doğru söylüyor.bu da bir din oldu sonunda.değmeyin yanarsınız.hele hele duvarına hiç işemeyin.oyarlar.sonunda olmayan solculuk,marksizm ve venüsten gelen işçi sınıfımızla başbaşa kaldık.çok okuyorlar azizim.nasıl yetişeceğiz onlara bilemiyorum.(süleyman s.kazdal)
31-03-2016 21:36 (12)
Hocam kel alaka bir konu atacağım ortaya. Değişik bir ütopya ben yeni keşfettim elbet duyanlar bilenleriniz vardır. Yine de tartışmaya açık görüyorum konuyla alakalı. Çünkü marksizm üstüne otonmizm v.b. bir çok konu geldi geçti. Hep tartışıyoruz. Kapitalizmi yenecek panzehiri arayıp duruyoruz. Yazılarınız eleştirileriniz çok yerinde. Bu paylaşacağım dediğim gibi yeni bir bilimsel ütopya. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin kar amacıyla değil toplumsal refah için kullanılması ile ilgili değişik gördüğüm ( veya yeni keşfettiğim) için paylaşıyorum. Sonuçta inanacağımız bir fikre değil uğruna yaşanılası bir din aramıyoruz elbet. Doğruyu bulma geliştirme veya daha iyisini bulmak adına( ama bu da din gibi değil mi? :) ) neyse venüs projesi adlı bir çalışma duydum. Site bilgilerini de paylaşıyorum. Bununla ilgili bence bir okuma veya bilenler varsa aydınlatırsa sevinirim. https://www.thevenusproject.com/ Ali Han Ereörnek
31-03-2016 23:01 (13)
Siteye girdim Değerli Ali Han Ereörnek, 9-10 dakika inceledim. Orada bir video var. Katılımcılar izlenimlerini anlatıyor. Tamamen içi boş ifadeler, bana boş kafalı insanlar gibi geldi. Tabii 9-10 dakikada kesin karar verilemez, ama vakitler de o kadar bol değil. Tüm bu ağır insanlık sorunları mimari projelerle mi çözülecek? İnsanın değişimi için bir şey önerilmiyor mu? Toplantı yapıyorlar, kağıt bardaklarda bir şeyler içiyorlar, ne içiyorlar belli değil, fakat yedikleri tatlı tuzlu hazır kurabiyeler. Beslenme anlayışları tatlı bisküvi yemek mi? Bana bir hayli şarlatanlık gibi göründü. Daha geniş bilgisi olan belki başka şeyler söyler. Saygılar. Kaan A.
01-04-2016 08:49 (14)
Sisteme yönelik doğru eleştirilerde bulunuyor da ortaya koyduğu bir şey yok. Bir de nasıl olacaksa bir anda tüm insanlık karr verecek kapitalist sistem yerine söyledikleri kaynak bazlı ekonomik sisteme geçmek isteyecek. Yine de merak ediyorsanız Zeitgeist belgesellerini izleyebilirsiniz. Yıllar önce izlemiştim. Onlarda da ortaya konulan bir şey yok. Venüs Projesi Jacque Fresco isimli endüstriyel tasarımcıya ait. Kendisi 100 yaşında,Venüs Projesi yerine onun beslenme alışkanlıklarını araştırsanız sizin için daha faydalı olabilir. ç.
02-04-2016 18:17 (15)
Akif bey işçi sınıfında gördüğünüz eksiklikler tam olarak neler gerçekten merak ediyorum.Ne yapması gerekiyor bu işçi sınıfının?Daha fazla mı eylem yapmalı ya da sol gruplara katılımlarını mı arttırmalılar.İşçi sınıfına dair tam olarak nasıl bir beklenti içerisindesiniz.Davut RESNELİ
DOST SİTELER
Toplam Giriş Sayısı : 2210127
Arama

İmzasız yazı yayımlanmaz. Yazıların sorumluluğu öncelikle yazarına aittir.