Kendi kendini bitiren komünistler... Böyle roman yazın, ciğerimizi yiyin: Son Teşebbüs

Aziz Hatman'a, "Son Teşebbüs" adlı romanını okuduktan sonra şöyle bir ileti yolladım. Roman hakkındaki yazım da budur. Sonunda ek bir bölüm var:

"Son Teşebbüs" adlı romanınızı beğenmekten çok memnun oldum. Çünkü:

Elime geçen edebiyat yapıtlarını "keşke beğensem" ön niyetiyle okuyorum. Çünkü iyi yazar, iyi eser bulmak kolay değil ve onlara şiddetle ihtiyacımız var. Ne var ki, okuduklarımın çoğu vasat hatta bazen vasat altı çıkıyor. Görüşümü ısrarla soran yazarına, ne kadar inceltmeye, hafifletmeye çalışsam da olumsuz görmüşsem bu yargımı iletiyorum. Nedenleriyle birlikte. Ve sonuç: çok sayıda düşman kazanma. Bir şekilde er ya da geç bunun acısını çıkarıyorlar.

Neyse ki sizin erdeminizi sınama fırsatım olmayacak. Gerçi yapıtlarını beğendiğim romancıların-öykücülerin çoğunun uzun vadeli tepkileri çok farklı değil. Önce hoşnut oluyorlar doğaldır ki, ama sonra edebiyat-sanat piyasasında bizim gibi insanların övgüsünün de tehlikeli olduğunu sezip uzaklaşıyorlar, iletişim kurmuşlarsa kesiyorlar :)

Neyse. İnsan BU'da yayımlanan son yazımda, ki 1997'de yayımlanmıştı ilk kez, "Fethi Naci'nin Roman Eleştirisinde Yöntem ve Ölçütler"dir adı, "güzel roman" için ne ölçüt konulmuşsa, bu roman onların hepsinden iyi, çok iyi puanlar alıyor. Bu ölçütler aşağı yukarı benim de kabul ettiğim ölçütlerdir:

http://insanbu.com/a_haber.php?nosu=1819

Kısaca bazı noktalara değinirsek: Bir ilk roman galiba, ama hiç belli değil, bir ustanın elinden çıkmış gibi. Kurgusu çok zekice işlenmiş. Yapıtın ve yazarın düşünsel derinliği okuru sarsıyor. Çok ileri düzeyde olmasa bile sürükleyici. Karakterler gerçekçi ve iyi işlenmiş. Dili güzel, özenli ve birikim ürünü, hatası az. Okur, okuduktan sonra bir şeyleri düşünme, sorgulama doğrultusunda değişiyor. Başka şeyler de var olumlu anlamda, fazla uzatmak istemiyorum. Roman, başka bir şey değil roman olarak yazılmış ve bu anlamda çok başarılı. Komünist toplumda geçen siyasi polisiye fikri yepyeni bir şey ve bu fikir başlı başına özgün. Sanatta en çok aranan şeylerin başında özgünlük gelir.

Eleştirilerime gelince. Sizin komünist toplum ütopyanızı epeydir paylaşmıyorum. Bu açıdan roman gerçekçi değil, ama bilimsel açıdan ve bana göre. Romanda asıl aranan kendi iç gerçekliğidir. Roman bu dünyayı, bu ütopya atmosferini yaratabilmiş mi, tutarlı mı ayrıntılarında? Bence bunu başarmış. Tutarlı. İç gerçekliği, kendi kendine gerçekliği sağlam. O zaman okuyan kişi, sadece kendi idealine veya bilgi birikimine uymuyorsa bir not düşer, fazla not kırmaz. Çünkü o farklı bir fikrin açılımıdır, olabilir, o açılımın sanatı iyi yapılmış mı, buna bakılır.

Takıldığım bir nokta, bu komünist toplum insanlarının durmadan et, etli yemekler yemeleri. Şöyle düşünüyorum: Hayvan kardeşlerini yiyen insanlık hiçbir zaman komünist topluma, gerçek barış ve huzura erişemez. Bunu sorun etmeyen insanlar zaten sorundan kurtulamazlar. Her bakımdan... onu fazla deşmeyelim. Ancak romanda buna vurgu yapılıyor da olabilir. Çünkü kahramanımız bir "eski yemekler" yapan aşevi kurmuş ve bunu da bilinçli olarak karşıdevrimci düşünceyi ayakta tutmak için planlamış. Sonunda da o yemekevini ortadan kaldırtıyor. Acaba et yemek konusunda benimle aynı fikirde misiniz ve böyle bir vurgu yaptınız mı? Yapmışsanız biraz yetersiz mi kalmış acaba, ben mi anlamadım, soru işareti bu konuda doğdu.       

Dil takılmalarıma gelince: Ufak tefek sorunlar var birkaç yerde. Sık rastlanmadıkça bunlar iyi eserlerde de görülebilir. Sayfa 45, 4. paragraf: "miydi?" ayrı yazılacak. Ondan önce bir yerde, şimdi bulamıyorum, "estetize" etmek sözcüğü var. Epeyce sık kullanılıyor buna benzer İngilizce son ekli sözcükler ama, yanlış sonuçta. "Estetikleştirmek" bile daha iyi bundan. "Göze, kulağa hoş göstermek" falan, başka şey denmeli bence. Sayfa 83, 2. paragraf: "merdivenler" yerine merdiven dense daha iyi.

Sayfa 87, 2. paragraf: "ne o beni kabul etti, ne ben onu". Sonu kırpılmış cümlelerde bu hata sık yapılır. Özne ve yüklem uyumu sabit kalmak zorunda. "Ne o beni kabul etti, ne ben onu kabul etti" denir mi? O yüzden bunun kısaltması olmaz. "Ne o beni kabul etti, ne ben onu kabul ettim." olmak zorunda. Sayfa 124, 5. paragraf aynı yanlış: "Bugünün bana, benim de bugüne ihtiyacım vardı." Sayfa 146, 6. paragrafta yine aynı yanlış. Bir de sinir olduğum "adına" sözcüğü beş-altı yerde geçiyor. Bazıları doğru kullanılmış, bazılarının yerine gerçek anlamı karşılayan öteki sözcükler kullanılsa daha iyiydi.

Bulabildiklerim bunlar.

Bazıları romandan "siyasetsizliği övüyor" ya da "örgütsüzlüğü övüyor" sonucu çıkartacaklardır. O da doğal. Çünkü bu köklü bir siyaset eleştirisi, çok iyi işlenmiş, bütün yönleriyle işlenmiş bir siyasi siyaset eleştirisi. Çok çarpıcı saptamalar, cümleler var. En tuttuklarımdan biri: "Kastını gizlemek, düşündüğünü saklamak, insanları aldatmak, kandırmak karşımızdakini; ama sürekli... Faydalanmak diğerlerinden, hatta onlardan beslenmek, ancak böyle var olabilmek, kendini ancak böyle gerçekleştirebilmek; çünkü ulvi bir amacın var ve o her şeyin üstünde! O yüzden sen herkesin üstündesin!"

Bu özellik siyasetçinin ve daha tehlikelisi sol siyasetçinin evrensel özelliği. Siyaset olmadan, örgüt olmadan bir şey olmuyor, ama bu siyasetle, bu örgütlerle de bir şey olmuyor. Hatta bunlar solun ilk ve en önemli engeli oluyor. Roman çoğumuzun dert ettiği bu sorunu iyi irdelemiş.

Tekrar bir eleştiri yaparsak, acaba kuramsal tartışma ve açıklamalar biraz fazla mı kaçmış? Ben bu uzayan ve birkaç yerde tekrarlayan bölümlerde biraz yavaşladım, ama yine zevkle okudum. Çünkü bunlar benim sorunlarım ve bunlar çok yönlü ve canlı olarak işlenmiş. Ama sıradan okur sıkılır mı? Muhakkak böyle bir risk söz konusu. O bölümler, sayfalar için. Acaba az daha kısalamaz mıydı? Bilmiyorum, kararsızım, belki böylesi daha iyidir. Sıradan okuru, vasatı hem dikkate almak, hem de fazla önemsememek gerekiyor. Kime hitap ediyorsunuz, amacınız ne, bu daha önemli.

Sonuçta yeniden kutlarım. Keşke çok fazla sayıda insan okusa.

Ek: Yazar Aziz Hatman'dan bu iletime bir cevap aldım. Sizlere aktarmak istediğim iki konu:

Birincisi, et yemenin komünizmle bağdaşmayacağının Hatman da farkındaymış. Şöyle diyor Aziz Hatman:

"Et konusunda ise sayfa 51’de bir vurgu var aslında.

Aslında burası bir nevi okuldu onun için. Çoğu yemekyerinde balık neyse de kırmızı et pek sık pişmiyordu; hatta çok nadir görülüyordu. Ama Kuzguncuk’un her yemeğinde mutlaka bir hayvansal protein vardı, çoğunlukla da kırmızı et.  Hayvansal yağ dışında neredeyse yağ tüketilmiyordu. Böyle bir yerin var olması çok büyük bir olanaktı onun için.

Gericilikle etçillik arasında haklı haksız bir bağ kurdum. Ayrıca Barbunya Pilaki’nin İstisna diye adlandırılmasının nedeni et ve hayvansal ürün içermeyen tek yemek olması menüdeki. Belki yine fazla dolayım kullanmışımdır. Fazla dolayımlı kendimi ifade ettiğimi düşünenler var da yakın çevremde…"

Evet, Hatman benim dediğimi doğruluyor. Fakat yanlış anlaşılma olmasın. Ben taş devri beslenme anlayışını savunuyorum ve bu anlayışta kırmızı et beslenmenin ana unsurlarındandır. Ne yazık ki doğamıza daha uygun beslenme hayvansal proteinlere ve kırmızı ete dayanmak zorunda. Kırmızı et, ekmekten, buğday ürünlerinden çok daha sağlıklıdır. Ama daha önce belirttiğim gibi kırmızı et (hatta deniz ürünleri) yemekten ruhen rahatsızım. İnsanlık et yemeden etin yerini tutacak bir beslenme sistemi kurmak zorunda. Ve yine yanlış anlaşılmasın, biz özellikle et yediğimiz için hayvanlaşmıyoruz; daha çok şu doğru: Et yemekten rahatsız olmayan bir hayvan olduğumuz için birbirimizi katledip duruyoruz.  

Biz yine romana dönelim. Hatman bu romana örgütsüzlüğü, siyasetsizliği övüyor diye eleştiriler getirilebileceğini, tam tersi yönde, hâlâ mı örgüt fetişizmi, siyaset fetişizmi yapıyorsun yollu eleştiriler de beklediğini söylüyor ve ekliyor: Eleştiriler yeter ki gelsin, yeter ki böyle şeyler bu roman dolayısıyla enine boyuna tartışılabilsin.

Bizim görevimiz de böylesi tartışmaları canlandırmaktır zaten, iyi eserlerin yolunu açmaktır. Karartmaya, kapamaya, tek yönlü bakmaya, sürekli çarpıtmaya karşı en etkili ilaç sanatsal ve bilimsel akıldır.

Kaan Arslanoğlu

Facebook
yorumlar ... ( 15 )
28-07-2015
28-07-2015 12:47 (1)
Fethi Naci yazın için verdiğin link Yavuz Dizdar'ın yazısına yönlendiriyor Kaancığım. Nihat Ateş
28-07-2015 12:49 (2)
Teşekkür ederim. Düzeltmek zorunda kaldık :)) Aslında Yavuz'un yazısı daha çok okunsun istediydim. K.A.
28-07-2015 14:29 (3)
Kaan alıp okuyacağım kitabı, teşekkür (Ahmet Yıldız)
28-07-2015 15:06 (4)
İyi eserlerin yolunu açarken eleştirilerinizi de ortaya koyuyorsunuz. Kendilerine sosyalist diyen siteler bile kitap eleştirisi yerine kitap tanıtımı yapıyorlar(reklamını yapıyorlar) Ece Temelkuran'ı iyi bir edebiyatçı sol siteleri çok sert eleştiriyorsun haklısın da ama biri çıkıp siz de Enver Aysever'i gösteriyorsunuz dese ne diyecekler merak ediyorum. ç.
28-07-2015 15:07 (5)
Sevgili Kaan, iyi roman çok az yazılıyor. Yazın üzerine kitabı almaya karar verdim.Teşekkürler.Kitaplar hakkında daha sık yazılar yazmanı bekliyorum diyeceğim ama her yere nasıl yetişeceksin.:)can ertan
28-07-2015 16:58 (6)
kitabi aldim. cok tesekkurler. recai
28-07-2015 16:59 (7)
Sayın Ahmet Yıldız'ı yorumlarda görünce aklıma geldi. Akademi Kitabevi ödülleri belli oldu mu? Bilgisi olan var mı?
28-07-2015 21:44 (8)
Kariyerizmi iyi bilir Hatman
29-07-2015 11:25 (9)
Kariyerizm derken? Kendi mi kariyerist, kariyerizmi mi eleştiriyor? Kaanaga; koştuk aldık, işte aradığımız yaz okuması diyerek. Mutlu çocukluklu öztanıtımdan kıl kapmakla birlikte kıskançlığımıza da gem vurarak okumaya başladık. Fakat daha girişteki mektubu ciddiye alsak mı, harekete geçsek mi olmazsa olmaz iç çatışma zorlamasında tıkandık. Du bakalım, dizi zaplama alışkanlığından çıkalım da fazla spoiler vermeden adam gibi okuyalım...AYU
29-07-2015 12:45 (10)
Akademi Kitabevi ödülleri genç yetenekleri keşfetmek için müthiş bir ödül kurumuydu... Ancak Onat Kutlar zamanında tabi. Şimdi orada da Doğan Hızlan seçici kurulda. Artık ilgilenmiyorum üzülerek... (Ahmet Yıldız)
03-08-2015 08:59 (11)
Teşekkürler Kaan hocam. 15-20 güne söyleşi yanıtlarınızı göndermeniz umuduyla sadeceozgur
05-08-2015 11:32 (12)
Bak bu kitabı da üç günde bitirdim. Uzun zamandır bitirebildiğim tek kitap. Adam benden iyi yazmış diyebilirim, sunakta bir kaç bölüm gevelemek dışında bir kurguyu ilerletebilmişliğim yok. Bir çok orijinal fikir var, o da doğru. Ama mülksüzlervari bir ütopik ortamda -amerikan mainstream bilimkurguları gibi- bilinen insan ilişkilerinin sürdürülmesini hazmedemedim. Orada burada denk gelinen hizmet elemanları, ortak yatakhanelerde ortak anababadan peyda edilmişken -tam Le Guin- sonlarda ortaya çıkan hem de kurucu ve star -hatta jesus christ super star- baba-oğul tribi. Şımarık ve dekadan gurmelik spotları. Bir de buradan yemek tartışması çıkmış. Oysa dijital öncesi siyah beyaz fotoğrafçılık dışındaki öncül meziyeti bu yayıncı yönetici yazarın. Bir de uzun boyu mu? Ana karakterler 2 metreden başlıyor, kötüler hep kısa...Aslında karakter var da denemez, bir genişletilmiş "ben" in uzantıları. Pamuk da yapıyor bunu da onunkiler hep ezik-ikinci adam, bununki tripli dev omni-fallus. Billur ta+
05-08-2015 11:33 (13)
rifine gelemeden bitti allahtan. Kelle paça ustasının -tabi ki- kendine aşık ve tâbi dev kızlarıyla orji de var ki kasaba ahlakçı ortamımız için büyük gelişme :) Bir tane de -aynı holivud gibi, tad vermek için iki tutam- gavur alter-ego için farisi manita unutulmamış. Hülasa; Yavuz'un kitabı, bu kitap ve İnsanbu hep olsun ki, tartışalım, tekamül edelim. Yüz bulmuşken şunu da not edeyim: varsayalım tamamen suyuna gitmek, gözüne girmek istiyor kişi, vallahi nasıl yapacağını bilemez. Şimdi şeker zehir, karbonhidrat kaka; et, yumurta, yoğurt yiyeceğiz. (Kurufasulyenin suçunu hala kavramış değilim). Ama tavuk yok, uzay pilici var, sığırlar osuruyor. Bir de "hayvan kardeşlerimizi yiyerek adam olamayız" attın ortaya. Demir Adana şişlerim mahsun oldu. Bir yerde de alternatif besin lafı ettin? O GDO değil mi? GDO'nun ahlaklısı, devrimcisi? Zerre kinayem yok! Eski bilimkurgular gibi protein hapı, zebze sıvısı, oralara mı gitmeli? Ayağım bantlı, denize giremiyorum, ondan bunlar. Çook S&S. AYU
14-08-2015 14:00 (14)
Sevgili Kaan A. görüşlerinizi hep çok merak eder,takip ederim.Bu kitabı da eleştiriniz sayesinde merak ettim.Mutlaka alıp okuyacağım.Paylaştım da facebook'ta:)).Bir nokta var:ben de taş devri beslenme kültürünü savunan,buna göre yaşamaya çalışan biri olarak et yemeyi doğru,sağlıklı ve genlerimize uygun-malum- buluyorum.Sorum:genlerimize bu uygunken ve bu nedenle ahlaki tartışmanın pek konusu olmayabilecek gibi duruyorken nasıl olur da et yemek canavarlık,saldırganlığımızın baş sanıklarından vb. gibi bilimsel olmayan şekilde toplumsal,ahlaki açıdan 'sakıncalı' olarak değerlendirilebilir?Bunu açabilirseniz iyi olur lütfen.Bir de Kaan Bey,Insan Bu'yu ara ara paylaşıp çoğaltmaya çalışıyorum ama facebook'ta olsanız arada sırada görüşleriniz,Insan Bu'dan,taş devri beslenme kültüründen,olmayan ama olması gereken tıp'tan vb. genel paylaşımlarınız olsa ve bizler de paylaşsak onları o sayede burayı çoğaltmak belki de daha kolay olur.Siz de facebooka gelsenize lütfen :)Sevgi+saygılar.DilekYalçın
14-08-2015 14:10 (15)
Sevgili Dilek Yalçın, esas olarak (büyük ölçüde) evrimle belirlenmiş bir doğamız var. Buna uygun hareket etmediğimiz sürece ciddi sorunlar çıkıyor. İnsani kültürün en iyi yönlerini bu doğayla birlikte ele alıp uygun davranışlar geliştirmek zorundayız. Konu uzun. Fakat et yemeyi sorun olarak görmeyen bir toplumun ütopik komünizm aşamasına gelemeyeceğini söylüyorum. Bu bir sebep değil aynı zamanda sonuç. İnsan hiçbir zaman et yemeyi sorun görmeyebilir. O zaman da hep kendi insan kardeşlerini de boğazlayacaktır. Doğamızın bize buyurdukları ile bizim insani en üst bilincimiz arasında çok derin çelişkiler var, bununla ilgili. İnsan protein sorununu bir şekilde etsiz çözmeli. Bu mantarlarla mı olur, sadece yumurta sütle, (etteki bazı maddeleri ayrıca almak suretiyle)mi olur bilmem. Ama bunu çözemeyen bunu kafaya takmayan toplumlar daima Pentagon, IŞİD, PKK üretecektir. Face'de insanbu olarak varız ve bu site işi zaten çok yorucu. Bizden ek iş istiyorsunuz :)) Keşke. Saygılar, sevgilerimleKA
DOST SİTELER
Toplam Giriş Sayısı : 2210714
Arama

İmzasız yazı yayımlanmaz. Yazıların sorumluluğu öncelikle yazarına aittir.