Eski Sağlık Bakanı görevden niye alındı? Küba'dan mı, komünistlikten mi, bizimle bu konuşmasından mı?

Eski Sağlık Bakanı Sayın Prof. Dr. Recep Akdağ bir gün telefonla İlknur'u aradı. "Tıp Bu Değil" kitabımız çıkmıştı... İlk haftaları... "Kitabınızı okudum, ilginç ve değerli bir çalışma... İçinde katıldığım birçok yer var, katılmadığım yerler de var. Arzu ederseniz yüz yüze görüşelim, siz görüşlerinizi anlatmışsınız, biz de kendimizi anlatalım..." 

17 Temmuz 2012'de de görüşme gerçekleşti. Manidar bir yerde... Bank Asya'ya ait AKP'nin her zaman kamp yaptığı Kızılcahamam'daki bir otelde. Bank Asya o zaman çok iyiydi :) Neyse, görüşme dökümü geniş özet halinde aşağıda.

Başlı başına -kendim yaptım diye söylemiyorum- bir gazetecilik olayıydı. İçinde tartışılanlar bir yana bir AKP'li bakanın sosyalistlerle sosyalizmi tartışması...

Bu sanırım AKP içinde pek hoş karşılanmamıştır. Ama bizim sosyalist cenahta hiç karşılanmadı. Bu haberi büyük bir heyecanla yazarı olduğum soL Portal'a gönderdiğimde buz gibi bir "sakıncalı" yanıtıyla karşılaştım. Sonra belli kişilerle malum tatsız tartışmalar, yazı engellemeleri ve soL'dan ve TKP'den bu nedenle ayrıldım.

En kaba biçimiyle bize şunlar söylendi açık açık. AKP'li bakan bizi niye çağırmıyor, onunla böyle samimi konuşmanız ne anlama geliyor, bunu yayımlarsak AKP propagandası yapmış olmayacak mıyız?

Cevabımız netti: Bir kere daha çağırsa yine konuşuruz. Ne konuştuğumuz açıktır, yayımladık. Oysa sizler AKP sağlık bakanları dahil birçok devlet yetkilisiyle konuşuyorsunuz, başka karanlık oligarşik kişilerle konuşuyorsunuz, hatta pazarlık yapıyorsunuz, ama ne konuştuğunuzu açıklamıyorsunuz, ne pazarlıklar döndüğünü de ifşa etmiyorsunuz (en basiti TTB yönetimleriyle sağlık bakanları arasında çok kez pazarlık yapılmış, birtakım gizli sözler alınmıştır vs..)  bizim konuştuklarımızı açığa vurmamız mı kabahat?

Neyse bu yazı o tarihte www.burasiduzce.com da yayımlandı, çok kişi okudu. Okumayanlar için ve bazı şeyler bize bunu yeniden anımsattığı için burada tekrar yayımlıyoruz.

Bir şeyi daha belirtmekte fayda var: Adam sağlık bakanı ve sağlık politikalarıyla ilgili bir kitap çıkıyor, hemen okuyor, anında tepki gösteriyor. Fakat CHP'nin sağlıktan sorumlu hiçbir görevlisinden tepki gelmedi! Boş laf uzmanı sosyalist liderlerimizden, teorisyenlerimizden gık çıkmadı... (Haluk Yurtsever ve Gökçe Fırat dışında) Konuyu öğrenmeden önce ivedilikle sakıncalarıyla ilgilenmeye ve "ayıbı", çıkabilecek kendi ayıplarını örtbas etmeyi yeğlediler. Bu her konuda böyle ne yazık ki, niye yüzde yarımı bulamadığımız ise açık.

Recep Akdağ bu görüşmenin yayınlanmasından altı ay sonra görevden alındı. Oysa AKP'nin en başarılı bakanı olarak biliniyordu. Neden olarak bir tarikat grubuna (sanırım Menzilcilere) Sağlık Bakanlığında fazla kadro vermesi gösterildi. Yoksa sebep bizzat bu görüşme miydi?

Şaka yapıyoruz elbette, ama her şakanın gerçeklik payı da araştırılmalı. Bize, uyguladığı sağlık politikasının "sosyalist", en azından merkezi devlet denetimli yönünü fazla ciddiye alıyor gibi gelmişti. Kalben buna inanıyordu. Bizde o izlenimi yarattı. Birkaç şey söylediysek de bu konuda, fazla üstüne gitmedik, zaten o kadar da zaman yoktu. "Menzilci" işi cidden sebeplerden ikinci sebep olabilir, hadi bizimle konuşması ve kendini sosyalist gibi göstermesini şaka gibi algılayın da, tek elden devlet denetimini cidden AKP'ye göre fazla abartmış olabilir. Medical Park işi, herkese ceza veririm, falan demesi. Nitekim sonrasında bir özel hastane patronunu, tam özelleştirmeciyi getirdiler onun yerine.

Yoksa sebep Küba'dan söz etmesi miydi? Eğer öyleyse, darısı yeni Küba seyahati yapan Erdoğan'ın başına.

Yazıda özellikle İlknur'un "Yani komünist sistemden mi model alıyorsunuz?" sorusuna verdiği yanıta dikkat: "Elbette!"

Kaan Arslanoğlu   

 

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ile “Tıp Bu Değil” kitabı-oluşumu editörü Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu ve kitabı yayına hazırlayan Kaan Arslanoğlu, Sağlık Bakanı’ndan gelen görüşme isteği üzerine Kızılcahamam’da yaklaşık bir buçuk saat sohbet ettiler. 

17 Temmuz Salı gün gerçekleşen söyleşinin geniş bir özet dökümünü yayımlıyoruz:   

Sağlık Bakanı Recep Akdağ: Hoş geldiniz. Toplantı dört saat sürdü. (Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Dönüşüm eğitim toplantısını kast ediyor.) Dört saattir ayaktayım. Yorgunum, kusura bakmayın.

İlknur Arslanoğlu: Bir beş dakika dinlenseydiniz o zaman. Biz sonra konuşuruz.

Recep Akdağ : Yok yok, biz böyle sohbetlerle dinleniyoruz işte. Şimdi konuya geçelim. Bu kitapta tıbba sosyalist açıdan bakmışsınız. Öyle değil mi? Biz de farklı bir açıdan çözümler getirmeye çalışıyoruz. Ama niyet insana hizmetse, konu sağlıksa, tıpsa, idealist duygularla yola çıkanlar bir yerde buluşurlar. Sonuçta hepimizin amacı insan için iyi bir şeyler yapmak.

Sizler kaç yaşlarınızda idealist duygulara kapıldınız insan için, toplum için? Bu bende 11-12 yaşında başladı. Sizdeki sosyalist temelli idealist yaklaşımlar, bendekiyse çocukluk yaşlarımdan itibaren İslami temelli. İnsana hizmet konularını ben ta o yaşlarda düşünürdüm.

Biz sağlıkta ne yaptık? Geldiğimizde kişi başı sağlık harcaması 150 dolar civarındaydı, 450 dolara kadar yükselttik. Bizden önce bütçenin %5’i sağlık harcamasıydı, biz %6’ya çıkardık. Tabii toplumun refah düzeyi çok arttı, milli gelir 15 bin doların üstüne çıktı, bunun sağlığa yansımaları oldu. Bunda bizim payımız büyük. Hamilelikte anne ölümleri  öncekinin beşte birine indi. Çocuk ölüm hızını binde 8’e gerilettik. Bunlar inanılmaz göstergeler. Avrupa’yla bile karşılaştırıldığında inanılmaz göstergeler. Bunlar toplumda büyük bir memnuniyet duygusuyla yansıyor.

Kaan Arslanoğlu: Fakat hocam, sağlıkta durum sizden önce o kadar kötüydü ki, bu sizin avantajınız oldu, bu kadar memnuniyet duyulması buna bağlı biraz.        

Recep Akdağ : Doğru, onun da payı var. Ama hepsi o değil. Bizim sağlıktaki üç ana hedefimiz şunlar: Bir, insanlara hastalandıklarında katastrofik, yıkıcı harcamalar yaptırmayacaksın. Mesela kanser oluyor ailenin bir bireyi, aile için çok büyük masraftır. Bunu aileye ödetmeyeceksin. Devlet olarak üstleneceksin. İki, sağlıktaki temel göstergeler. Buradaki rakamlar. Onları düzelteceksin. Bebek ölüm hızında olduğu gibi. Üç, tabii halkta tatmin duygusu, memnuniyeti yaratacaksın. Ben buna bir de bütün bunların sürdürülebilirliğini ekliyorum.

Kaan Arslanoğlu : Hocam, sağlıktaki iyileşmeleri elbette görüyoruz, ama “sağlıkta dönüşüm”e ilişkin temel bazı itirazlarımızı dile getirmek isterim.

Recep Akdağ: Önce mevcut durumu görüp kabul etmek önemli. Kitapta bazı yazılarda bunu yapıyorsunuz. Ondan sonra muhalefet edecekseniz o gerçekler üstünden edeceksiniz.

Kaan Arslanoğlu : Şimdi, sağlıkta dönüşüme temel itiraz noktalarımızdan biri özelleştirme. Ama bu konuda ben farklı şeyler düşünüyorum, zaman yeterli olamayabileceğinden onu açmak istemiyorum. Asıl itiraz noktama geleyim. Performans uygulaması. Bu uygulama bence yalapşap hekimliği, kötü hekimliği ödüllendiriyor. İyi hekimliği cezalandırıyor. Bir hekim hastaya çok vakit ayırıyor, ona eğitim veriyor, falan, ağır çalıştı diye o az alacak. Hızlı hızlı çok hasta bakan çok para alacak. Bu bir haksızlık olmasının yanı sıra, çok ciddi hekim hatalarına yol açabilir. Hastalar bundan çok mağdur olabilir.

Recep Akdağ : Bir kere şunu sorayım: Performansa mı karşısınız, performansın bugünkü haline mi karşınız?

İlknur Arslanoğlu : Performansa temelden karşıyız.

Kaan Arslanoğlu : Sağlıkta özelleşmeye karşıyız, onunla birlikte performans hiç olmasa iyi olur.

Recep Akdağ : Özelleşme ayrı konu. Devlet hastanesini ele alalım. Şimdi bir doktor sabahtan akşama kadar hastanede hastalar için çok çalışıyor, öbürleri pek az çalışıyor, muayenehanesinde hasta bakıyor. Bu eşitlik mi?

Kaan Arslanoğlu : Devlette muayenehaneciliği zaten yasaklamak gerek.

Recep Akdağ : Yasakladık diyelim. Biri çok çalışıyor, biri az çalışıyor. Az çalışanı çok çalışmaya nasıl özendireceksiniz?

Kaan Arslanoğlu : Terfi ettirebilirsiniz, belli bir süre sonra maaşlarında ciddi farklılıklar yaratabilirsiniz.

Recep Akdağ : O da performansın bir çeşidi. Ama bizim o kadar zamanımız yok. Hasta çok, doktor az. Şu anda bekleyen problemler için çözüm üretmek zorundayız.

İlknur Arslanoğlu : Başka türlü özendirmeler de olabilir. Tabii bu sistemle ilgili bir sorun. Sağlığı nasıl algıladığınızla. Sağlıktaki algıyı değiştirebilirsek bazı şeyler buna bağlı hallolur. Talep anormal şişmişse, hep birinden alıp ötekine aktarma çözümleri kalıyor elimizde. 

Küba Sorunu Nasıl Çözmüş?

Recep Akdağ : Ben Küba’ya gittim, doktorlarla konuştum, yetkililerle konuştum, oradaki sistemi bayağı inceledim. Sordum mesela, orada sağlık ocakları demiyorlar, aile doktoru diyorlar, bir vatandaş aile doktorunu değiştirebilir mi? Bir doktordan memnun değilse ötekine gidebilir mi? Olmaz dediler, bizdeki bütün doktorlar aynı eğitimden geçmiştir ve hastalara aynı, eşit sağlık hizmeti verir. Böyle bir şey mümkün mü? Hekim de insan sonuçta. Aynı düzeyde çalışabilir mi hepsi. Ama onlar sorunu çözmüşler. İleri standartlara ulaşmışlar. Nasıl çözmüşler, çok fazla doktor yetiştirmişler. Bizimkinin tam dört katı doktorları var nüfus başına. Ama demin dediniz ya, bir yerden alıp ötekine vermek. Orada hizmet iyi ama, doktorlar da çok ucuza çalışıyorlar, çok yoksullar. Biz o paraya doktor çalıştıramayız. Önümüzde sorunlar var, bunlara çare arıyoruz. Her modelden yararlanıyoruz. Bize neoliberal diyorlar, ne ilgisi var, hangi modelden ne alırız, nasıl çözüm buluruz, onu düşünüyoruz.

İlknur Arslanoğlu : Yani komünist sistemden de model alıyorsunuz?

Recep Akdağ : Elbette. Özel hastanelerde kaç kişi çalışacak, kaç doktor alınacak. Bunu bile biz belirliyoruz. CHP’li milletvekili arkadaşlardan biri “bu nasıl iş ya, dedi. Bu sosyalizm” dedi.

Kaan Arslanoğlu : SGK da her şeyi belirleyen müthiş bir devlet tekeli.

Recep Akdağ : Evet, işte… Yani, doktorları bu kadar çok hastayla baş edebilmek için ne şekilde teşvik etseniz, onun adı performans oluyor. TTB’den bir arkadaş performansı kötülemek için bir örnek veriyor: Bir profesör ameliyata girmiş, ekibine, “arkadaşlar, 1000 puanı tamamlayana kadar işi uzatacağız” demiş. Performans adamı bu hale getirdi, diyorlar. Şimdi bu kişi performans olmasa, bu hasta muayenehaneme gelmemiş, ameliyat etmeyeceğim, derdi. Onun bir insanlık sorunu var demek ki, ona ben ne yapabilirim. Devletti, özeldi ne fark edecek. Özelleştirmeci diyorlar bize. Yoğun bakımdan para aldı diye geçende bir hastaneye ceza verdik. Acil hastalarda para alamazlar. Bizim koyduğumuz kurallara uymadılar diye, bugüne dek 20 kadar özel hastaneye ceza verdik.

Kaan Arslanoğlu : İslami kesimden hastanelere de ceza veriyor musunuz hocam, hep laik kesim ceza alıyor deniyor?

İlknur Arslanoğlu : Evet, mesela Medical Park ceza aldı mı?

Recep Akdağ :  İnsaf ama! Böyle ayrım yapsak nasıl cennete gideceğiz!

İlknur Arslanoğlu : Hasta sayısı aşırı fazla diyorsunuz da sayın Bakanım, bu kadar çok hasta olması da sağlık sisteminin bir sorunu. Kapitalist sağlık anlayışı kabartıyor hasta sayılarını. Bunların büyük bölümü gereksiz hasta. Doktora gitmekle koşullandırılmış hastalar. Bunlara bir sağlık eğitimi verilse, belli rahatsızlıkların, belirtilerin neden kaynaklandığı, nasıl geçeceği öğretilse hasta sayısı bu kadar olmaz. Bir de koruyucu sağlık hizmetleri geliştirilse.

Recep Akdağ : Haklısınız. Buna katılıyorum, bunların çoğu hastaneye gelmesi gerekmeyen hastalar olabilir. Eğitim çalışması, koruyucu hekimlik… Bunlar önemli. Burada ciddi çalışmalarımız var. Ama hasta doktora gelmiş şu an, kalabalık… Ne yapacağız. Gelmesi de gerek. Kanserin birinci evresini kaçırıp dördüncü evrede gelmişse neye yarar. Buna o karar veremez. Hasta çok, doktor az. Durum bu. Doktorları ne yapıp edip daha fazla çalışmaya yönlendireceksiniz.

Performansta nitelik kaygısı güdeceğiz

Kaan Arslanoğlu : Hocam, konu uzayacağı için performansın esasına dönük itirazımı geri çekiyorum. Şimdi performansın bugünkü biçimine yönelik eleştirileri aktarmak istiyorum. Niceliğe önem veren, niteliği yok sayan bir sistem bu. En basitinden, bir hekim hastaya eğitim verecek. Bu zaman alır, performans ücretinden gidecek. Örneğin, üniversite hastanelerinden büyük eleştiri var. Öğrenci eğitimi, asistan eğitimi çok düşük ücretlendiriliyor. Bir de tavşana koş dendikçe tazı da peşinden koşmaz mı? Tetkikleri alabildiğine artırmaz mı bu, muayene sayılarını, cerrahi girişimleri…

Recep Akdağ : Tetkikleri pek artırmıyor. Bunun paket programlarını yaptık. Tetkik fazla artınca performanstan kaybedecek doktor. Cerrahi girişimleri biraz artırabilir. Muayene sayılarını da artırır. Ama muayenenin artması istediğimiz bir şey. Demin örnek verdim, meme kanseri erken evrede yakalanmamışsa neye yarar? Hastaları ürkütmek, kaçırmak doğru değil. Erken teşhis için istediği zaman gelebilmeli doktora.   

İşin niteliğine değer vermemek sorununa gelince. Şu andaki performans uygulamamızın ciddi sakatlıkları var. Niteliğe daha çok önem vermek için uğraşıyoruz. Niteliğin önemini bilmez olur muyum. Kendi meslek pratiğimden örnek vereyim. Annelerde süt verme oranını  %95’e çıkarmıştım Erzurum’da. Çok büyük orandır bu. Nasıl yapmıştım bunu, onlarla uzun uzun konuşarak. Ama her fazla zaman ayıran da nitelikli iş yapıyor demek değil. Niceliği ölçmek kolay da, niteliği ölçmek çok zor. Bunun için ince hesaplar yapıyoruz. Üstünde çalışıyoruz.

Koruyucu hekimlik dediniz. O konuda çok etkili çalışmalarımız var. Kızamığın kökünü kuruttuk örneğin. Çok yaygın aşılama yapıyoruz, çok çeşitli karma aşılar kullanıyoruz ve bu aşıları bedava yapıyoruz.

Health Promotion diye bir kavram var. “Sağlıklı Yaşam Teşviki” diye çevirebiliriz. Bunu Türkiye’ye biz tanıttık ve uyarladık. Sigaraya karşı mücadele en önemli adımı. Alkole karşı mücadele. Anne sütünü destekleme. Obezite sorunu. Egzersiz. El yıkama. Bir de ağız diş sağlığı. Başlıca adımları bunlar. Üstünde ısrarla duruyoruz. Koruyucu sağlık hizmeti bunlar işte. 

Sigaraya karşı mücadele çok önemli. Sigara şirketlerine karşı mücadele kolay mı? Neoliberalmişiz, özelleştirmeciymişiz! Alkol de önemli, sigara ve alkol doğrudan DNA zincirini kırıyor.

K.A: Alkolü tamamen kesmesek, azaltsak.

İ.A: Evet, biz de içiyoruz mesela. Az içkinin üstünde durmayalım.

R.A: Hayır, olur mu? Sigarayı azaltın diyebiliyor musunuz?

K.A: Evet, azaltmak da faydalı. Dediğimiz oluyor. Ama evet, alkol bir zehir sonuçta.

R.A: Siz bunu rahat diyebilirsiniz, ben desem kıyameti koparırlar.

İ.A: Ama sayın Bakanım, şeker de aynı ölçüde zararlı, ona niye aynı hassasiyet gösterilmiyor?

R.A: Yok, şeker aynı ölçüde zararlı değil. Besin çeşitlerinden biri ne de olsa. Ben alkol yasaklansın demiyorum, isteyen içsin. Zararını bilerek içsin. Ama reklamını yaptırmayalım bunun.

K.A: Performansın sağlık harcamalarını şişirmesinde kalmıştık. Soru olarak yöneltiyorum. Merak ediyorum: Bir yandan SGK masraf kısmaya çalışıyor, masraflar çok artarsa ödeyemez duruma düşebilir, öte yandan performans sistemi SGK harcamalarını artırmayacak mı?

R.A: Bir miktar artıracak. Bunların hesapları yapılıyor. Sürdürülebilirlik dedim. Biz kendi yaptığımız işlerin sürdürülebilirlik hesaplarını yapıyoruz. Ama bizden sonra kimler ülkeyi yönetir, onlar sağlıkta neler yapar, bilemeyiz. 

Hekim 8 saatin de altında çalışmalı

K.A: Tekrar performansa dönersek. Bir hekim 8 saatten fazla çalıştı diyelim. Bir sürü hekim hatası oluşmayacak mı dokuzuncu saatte. Onuncu saatte daha da artmayacak mı? Çalışma saatlerini daha da düşürmek gerekmiyor mu?

R.A: Evet dokuzuncu saatte hata artacak. Sekizinci saatte de artacak. Gönül ister ki, sağlık çalışanları daha az çalışsın. Şu anda çok çalışmak zorundalar fakat. Çünkü hekim sayısı az. Söyledim, Küba’dakinin dörtte biri kadar hekim sayımız, Avrupa ortalamasının yarısı kadar. Hekim sayımız az deyince, TTB’den arkadaşlar yeterli, diyorlardı. Şimdi eskisi kadar söylemiyorlar bunu.

K.A: Hekim sayısının az olduğuna katılıyorum. Konuya meslek korumacılığıyla yaklaşmamak gerek.

İ.A: Hekim sayısının çok az olduğuna katılmıyorum. Yardımcı personel, hemşire sayısında asıl çok eksik var.

R.A: Hemşire sayımız da olması gerekenin dörtte bir. Artıralım deyince bu sefer de hemşire dernekleri karşı çıkıyor. TTB’liler hekim yeterli, dağılım sorunu var diyorlar. Evet, dağılım sorunu var. Büyük şehirlerde, Ankara İstanbul gibi yerlerde yoğunlaşıyor hekimler. Ama ben Ankara’daki doktorlara soruyorum, nasıl rahat mısınız, hastanız az mı, diye. Yok diyorlar hasta yoğunluğundan başımızı alamıyoruz… Demek ki, hekimin en yoğun olduğu şehirlerde bile hekim yetmiyor.          

İ.A: Bence yine sağlığa farklı bakmak gerektiği sonucu çıkıyor. Topluca yapılan şeylere ağırlık vermek fikrindeyim. Hekimler en iyi bu şekilde etkili çalıştırılabilir. Örneğin polikliniklerde her gün en az yarım saat toplu hasta eğitimleri vermek gibi.

R.A: Haklısınız, böyle şeyler yararlı olur. Gelin beraber organize edelim bu işleri. Eleştirmek kolaydır, eleştirilen şeylerin doğrusunu birlikte çalışarak ortaya koymak lazım. Kitabınızda beni en çok etkileyen sizin (İlknur Arslanoğlu’na dönerek) Düzce’deki çalışmalarınız oldu. O yüzden sizlerle tanışmak istedim. Buluşulacak nokta çocuklar için, hastalar, insanlar için yapılacak böyle çalışmalar.

K.A: Fazla ayrıntıyla boğmak istemiyorum ama, bir de şu okul sütü projesi. Süt yerine ayran dağıtsanız. Hem daha faydalı, hem bozulduğu daha kolay anlaşılıyor.

İ.A: Evet, UHT sütlerin zararlı olduğunu biliyoruz.

R.A: Ayran da düşünülebilir. Fakat UHT sütlerin zararlı olduğunu düşünmüyorum. Ciddi bilimsel literatür böyle yazmıyor.

Tıp Bu Değil

K.A: Son olarak, kitabımız hakkında görüşlerinizi bir iki cümleyle özetleyebilir misiniz? Kitap arka kapağına koyabiliriz.

R.A: Yazar mısınız bilmem, şöyle diyebilirim: “Çok samimi, iyi yazılar da var, ezber suçlamalar da…”

Suçlamalara gelince; neoliberalmişiz, dış güçlerin adamıymışız, özelleştirmeci… Neoliberal değilim ben, kimsenin adamı değilim. Ben insana hizmetten anlarım. Uluslar arası ilaç şirketlerinin fiyatlarını bu kadar aşağı çeken bir ülke var mı? Uluslar arası tekellerle uğraşmak kolay mı? “İnsana hizmet en büyük iş”. Bu Hadisi Şeriftir. Kendimi bildiğim için, insana hizmetten başka gayem olmadığı için kim ne demiş, takmam. İşime devam ederim. Sizler farklı bir yoldan gelebilirsiniz, benim dayanağım İslamdır. İdeolojilere kapılmadan, ideolojiler insanlığa felaketler getirmiştir,  insana hizmette birleşilir. Kendimizi bildiğimiz için, o yolda çalıştığımız için özgüvenimiz bu kadar yüksek.

Bir Kürt köyünden hasta bir çocuğu hava ambulansıyla alıp getiriyoruz hastaneye, beş kuruş para da istemiyoruz. Böyle şeyler geçmişte hayal bile edilemezdi. Beyaz Zambaklar Ülkesi diye bir kitap var, tavsiye ederim. Orada bir grup idealist Finlandiyalı doktorun, aydının çalışmalarından söz ediliyor. Ülkelerini nasıl kalkındırmışlar. Bize böyle çalışmalar gerek.

Dünya Sağlık Örgütü, raporunda (DSÖ Avrupa Bölge Bürosu’nun, Mayıs 2012 tarihli Başarılı Sağlık Reformları adlı raporu)Türkiye’deki sağlık reformundan büyük övgüyle söz ediyor. Dünya Sağlık Örgütü kolay kolay hiçbir ülkeyi böyle övmez. Haftada 70 saat çalışıyorum. Başbakan benden çok çalışıyor. Tatil yapmıyorum. Bu toplantı için (Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Dönüşüm Toplantısı) eşimi çocuklarımı iki günlüğüne buraya getirdim, akşam sekizden sonra onlarla görüşebiliyorum. Tatilim budur. 

Düzce’den buraya kadar yorduk sizi, geldiniz, çok teşekkür ederim.

İ.A/K.A: Biz de çalışmamıza gösterdiğiniz ilgi ve konuk severliğinizden ötürü çok teşekkür ederiz.

Facebook
yorumlar ... ( 22 )
14-02-2015
13-02-2015 23:30 (1)
Bu meselede Arslanoğlu'ların görüşünü "fazla iyimser" bulmuştum. Yine öyle buluyorum. KA'nın bir kitabında vardı (Memleketimden Karakter Manzaraları olabilir) , bir yazardan söz ediliyordu, siyasette ilerigelen birileriyle görüşme, tanışma fırsatı bulunca, "aslında pamuk gibi adam, insani bir tarafı var" gibisinden laflar etmişti, ve bunun üzerine KA güzel bir analiz yapıyordu, insan birebir görüştüğü bir kişiyi gereğince eleştiremez, yerden yere vuramaz, mesele zaten kokteyl tipi ortamlara girmemektir, vb. diye. Ben bu görüşmeyi ilk okuduğumda bunu hatırlamıştım. Hala bu çerçevede yorumluyorum. Solumuzun düzkafalılığına bir şey demiyorum, o bakımdan haklısınız. Ama Bakan da sizi yemiş olabilir biraz, sonuçta siyasetçidir, idare etmesini bilir, bu da var. Bununla beraber nihayetinde hitap ettiğiniz kesim genel olarak "sol"dur, oradaki hassasiyetleri doğru veya yanlış göz önüne almak, hesaplı davranmak daha akıllıca olurdu: AKP'yi över gibi görünen (veya gösterilebilecek) ifadeler ----
13-02-2015 23:30 (2)
kullanmamaya çalışabilirdiniz. Yazıya tekrar bakıyorum, bakan samimi falan değil bana göre, sizi idare etmesini bilmiş, kusura bakmayın. Neden idare etsin diye sorulabilir, belki "Tıp Bu Değil" toplumda karşılık bulmuş olan Karatay'lar, Dizdar'lar, Küçükusta'lar ekolünün bir parçası-temsilcisi gibi olduğundan, sizlerle aynı taraftan gibi görünmek, sizleri iktidarın politikalarına destekçi, en azından karşı değil diye sunmak istemiş olabilir. Bilinen bir şey: Her zaman solun, halkçıların desteğini, fotoğrafta yer almasını istediler.
13-02-2015 23:31 (3)
Ben bu röportajı okumam. "Önyargı mı yoksa?". Evet, önyargı kardeşim. Başka da bir şey demeyeceğim. Ha bu arada bu sitede sık sık liberal eleştirisi yapılıyordu değil mi?
13-02-2015 23:40 (4)
Ey 1-3 yorumcuları, siz samimi misiniz? Adını bile veremeyen insanlar, arkadan iş çeviriciler... AKP'yi öven ifade nerede yahu? Kafasızlığınızı saklamaya çalışıyorsunuz değil mi? Bizi niye idare etsin Bakan? Hiç sordunuz mu bu soruyu kendinize? Sizin şefleriniz, teorisyenleriniz, TTB yöneticileri kimlerle pazarlıkta diye soruyorum size. En ufak duyarlılığınız yok, ciddi pazarlıklar üstüne. Bakan bizi niye idare etsin? Bu kitabı veya herhangi bir ciddi kitabı okuyup bir yorum yapmış mı sizin popüler saygın adamlarınız? Kimin eli kimin cebinde bir kez sorgulamış mı? Adsız hayaletler sizi, sallayın durun. Bizim içimiz dışımız bir ve bu işte. Bu ropörtajı okumazmış. Ne okursun ki sen? Bana okuduklarını söyle isimsiz hayalet, ben de sana ne olduğunu söyleyeyim. İsminizi yazamayacak kadar ödleksiniz, yapmayın burada devrimci numaraları. Kaan Arslanoğlu
14-02-2015 09:00 (5)
Sn KA, bu ne öfke. Rumuz kullananları bile sansürlüyorsunuz, bu isim yazmayanları da yayınlamayın bi zahmet. Siz değil misiniz "bu editörün hakkıdır" diyen, koyun sansürü gitsin. Hem isimsiz yorumları yayınlayın, sonra da adamlara bi ton fırça atın, reva mıdır bu? Kendi kurallarınızı kendiniz bozuyorsunuz. mh
14-02-2015 09:02 (6)
No 1-2'nin saptamalarına katılıyorum. Bakan, Tıp Bu Değil'in rüzgarından yararlanmak istiyor ve sayın KA ve İA'nın sıkıştırıcı sorularına da bir yanıt vermiyor. Bakan, işin modern-güncel tıbbı reddedebilecek alternatif tıp kısmıyla ilgili. Dincilerin, çiğ deve sütü, deve idrarı içmeye, diş fırçası yerine ağaç kabuğu kullanmaya vs eğilimini biliyoruz. Ancak, Yavuz Dizdar'ı Karataygillerle aynı kefeye koymamak gerek. No 1-3 okumuş eleştirmiş, No 3 de hiç okumam bu yazıyı diye düşüncesini belirtmiş gayet normal bi sıkıntı yok. MH
14-02-2015 09:16 (7)
Sayın MH size göre bir sıkıntı yok :) Demişsiniz ki, KA, rumuzlu yazarları bile sansürlüyor. Rumuzlu yazarların ismi belli değilse (bizim veya okur tarafından) bunlar isimsiz kategorisindedir, uluorta her lafa girip taciz edemezler. Elli kere anlattık bunu, ama siz suçlarken de aynı anlayışsızlık temelinde suçluyorsunuz, öfke yok, sıkıntı yok :)) İnsan anlayışsızlığı ve iki yüzlülüğü karşısında da öfkelenmemek gerek, doğru, her günkü halleri, sıkıntı yok :)) Bir öküzlük yapılmış bize, (gerçek öküzleri tenzih ederim) bir yazıyla esprili şekilde bunu anlatmaya çalışıyoruz, bu öküzlük eleştirilmiyor, aynı öküzlük bize karşı tekrarlanıyor, ama sıkıntı yok. Burada keskin AKP karşıtlarının elli tane skandal AKP işbirliğini belgeledik, bunlara laf yok, isimsiz bir takım insanlar (İnsan Bu okuduklarını ve oraya yorum yazdıklarını saklama gereği duyanlar) hala yok bakan size böyle demiş, siz öyle yapmalıydınız, böyle yapmalıydınız, kıçlarının üstünden ahkam kesiyorlar, sıkıntı yok. +++ KA
14-02-2015 09:17 (8)
Gerçek yaşamda AKP ile işbirliği yapıp, burada keskin AKP karşıtlığıyla kendini aklamaya çalışan iki yüzlü denyolara bir kez daha hatırlatıyorum. Biz bir kitap yazmışız. 200 küsur sayfa sistemi, hükümeti eleştirmişiz. Adam da kendini anlatmak için bizi toplantıya davet etmiş. Burada biz hiç araya girmesek, sadece onun görüşlerini yazsak bile doğru olurdu, gazetecilik, yayıncılık açısından. BU bir savunma çünkü. O bunu söyledikten sonra siz tekrar cevap verebilirsiniz. Ama ne anlar bizim denyolar yayıncılıktan, gazetecilikten. Zannediyorlar ki üç beş kalıpla durmadan AKP KÖTü diye tekrarladığımızda AKP teşhir olacak. Oysa AKPNin söylediği kadar yalanı sen de sol olarak kendi kendine söylersen, yalan yarışı yaparsan, her şeyi kendi dar mantık ve ahlakına hapsedersen, kazanan hep AKP ve onun gibiler olacaktır. Burada sol inatla kendi yalanlarına sahip çıkıyor. Aksini gösterdiğinizde öfkeleniyor. Bu sinsiliğe karşı öfke hakkım daima baki kalacaktır. Saygıyla. Kaan A.
14-02-2015 09:39 (9)
Bu 1 numaralı yorumcunun sterilliğine hıncımı alamıyorum. Güya bir de benim okurum, eski yazılarımdan karşılaştırma yapıyor. Sekiz numaralı yorumumumu bir daha okuyun 8. Biz kokteyle gitmedik, birine yağ yapmadık, övmedik, eleştirdiğimiz, politikaları konusunda koskoca bir kitap yazdığımız adam, incelik göstermiş veya kötülük göstermiş, kitabı önemsemiş, cevap hakkını kullanmak istiyor, bu hakkı ona verdik, çok da iyi yaptık. Bu sayede birkaç bin kişiye daha kitabı okutturduk. Sıradan insanlara, hatta sağcılara. Ama birtakım solcuların kavrayış düzeyi buysa onlar okumasınlar, okusalar da bir şey anlamazlar zaten. Siz okumuşsunuz Memleketimden Karakter Manzaralarını. Sonra olayı böyle sığ yorumluyorsanız, keşke okumasaydınız. K.A.
14-02-2015 10:19 (10)
Sn KA 7, İşinize karışmak gibi olmasın ama, şu isimli-isimsiz, rumuzlu tartışması gerçekten kabak tadı verdi. Ya herkesi yayınlayın ya da üyelik getirin siteye, bitsin bu iş derim. Aleni küfürü silin ama tüm yorumu yayınlayın, diyaloglar bulur dengesini bir şekilde. İsimsizler de dahil site sakinlerinin her türlü yazıya karşı yeterli reaksiyon kapasitesi var. Saygılar. MH
14-02-2015 10:19 (11)
Sn KA 8, saptamalarınıza bütünüyle katılıyorum. Otorite ile sevişip burada gizli gözyaşı dökenler bi kere kendilerine karşı dürüst değiller, size/bize karşı dürüst olsalar ne olur? Saygılar. MH
14-02-2015 10:21 (12)
Sn. KA 9, kitabınızın okunduğunda nasıl anlaşılması gerektiğine dair yorumunuza katılmıyorum. Hele bir de "okusalar da bir şey anlamazlar zaten, keşke okumasaydınız" demek, karşınızdakini hiçe saymak olmuyor mu. Saygılar. MH
14-02-2015 10:21 (13)
Sayın MH, bu isimsiz yazma işini kaldıracağız gibime geliyor. Ben o fikirdeyim. Öteki editörlerle bir konuşalım. İsimsiz yazanlar karşısında öfkem bir iken beş oluyor, kendimi tutamıyorum. Bu böyle olmayacak. Saygılar. Kaan A.
14-02-2015 10:50 (14)
"Kitabınızı okudum, ilginç ve değerli bir çalışma... İçinde katıldığım birçok yer var, katılmadığım yerler de var. Arzu ederseniz yüz yüze görüşelim, siz görüşlerinizi anlatmışsınız, biz de kendimizi anlatalım..." Kaan, Recep Akdağ kitapta katılmadığı hususlarla ilgili ayrıntıya girdi mi? Tıp Bu Değil'in hangi bölümlerine katılmamış?
14-02-2015 10:55 (15)
Yazıda belirtilmiş işte. Özellikle sağlıkta dönüşüme getirilen eleştirilere cevap veriyor, bunlara katılmamış. Özelleştirme eleştirlerine, bu politikanın neoliberal olduğu eleştirilerine, koruyucu hekimliğin boşlandığı eleştirilerine, performans sisteminin zarar getireceği eleştirilerine, aşırı teşhis, aşırı tedavi ve sağlık hizmetininin daha da ticarileştiği eleştirilerine. Bunlara kendi mantığı içinde, hangi zorunluluklardan kaynaklandığını izah ederek cevap veriyor. K.A.
14-02-2015 11:04 (16)
Hayret bi şey derler ya, hakkaten hayret bi şey! Sağlık sistemini eleştiren bir kitap yayınlanmış, aslanlar gibi bir kitap, kitabı Bakan önemsemiş, sağlık sisteminin en başındaki adamla bir sohbet yapılmış. DAHA NE İSTENİYOR? Konuyu tartışmaya açmak için bundan iyi fırsat mı olur. Fakat ne anlar anlayışı kıt binde küsurat solcu tartışmadan. Bu yayınlanınca kitabı okumayan birileri çıkmış, bakan şöyle, bakan böyle, onunla görüşme, bunu böyle yazma diye akıl şaaapıyor. Bu solcularla gerçekten bir b. olmaz, bir daha anladım. ben böyle sol aklın... No name anasını satayım
14-02-2015 12:12 (17)
Recep Tayyip Erdoğan'ın Recep Akdağ'ı görevden almasının nedeninin Erdoğan'ın AKP'nin mutlak egemeni benim mesajını vermek için olduğunu düşünüyorum. Değişik çevrelerde AKP'nin her seçimde aldığı % 50'ye yakın oyda sağlık alanında yapılan değişim ve dönüşümün önemli payı olduğu dile getiriliyordu mütemadiyen. Kendi bakış açılarından "en başarılı" bakanı bile istersem harcayıveririm mesajını verdi Erdoğan. Domuz gribi aşı sürecinde düğmeye basmıştı zaten. Görevden almanın iç dinamikleriyle ilgili bir operasyon olduğu kanısındayım. Ali Rıza Üçer
14-02-2015 12:12 (18)
Tıp Bu Değil kolektif kitap çalışmasyla Recep Akdağ ve AKP Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP) arasındaki etkileşime gelince: Kitap serisi gücünü tespitlerin doğruluğundan ve haklılığından aldı. Daha önce böyle bir çalışma yoktu, ilk oldu, medyanın fazlasıyla ilgisini çekti. Hak etti de. Bu açıdan çalışmanın fikir babası Kaan ve İlknur Arslanoğlu ve Editörü İlknur'un emek ve çabaları inkâr edilemez. SDP rayından çıkmıştı, freni patlamış kamyon misali yokuş aşağı yuvarlanıyordu. Kitaptaki tespitler AKP cenahında bir yandan rahatsızlık yaratırken bir yandan da yapmak isteyip yapamadıklarını, söylemek isteyip söyleyemediklerini kamuoyuna açıklıyordu. Sezaryen doğumlar geldiklerinde %20 düzeyindeydi kendileri % 50-60'a fırlattı mesela. T.Erdoğan'ın çok çocuk yapın demesinin yanı sıra mütemadiyen Sezaryen doğuma vurgu yapması bunun göstergelerinden biriydi. Biz buna tercüman olduk. TTB ve benzer odaklar görmezden gelse de Tıp Bu Değil çok başarılı, özgün ve sıra dışı bir örnektir. Ali Rıza Üçer
14-02-2015 12:43 (19)
Değerli okurlar, yeni yorum anlayışımızı yürürlüğe koyduk. 1-İsmini bildiğimiz yorumcular isimleriyle veya belli sabit bir rumuzla yorum yazmayı sürdürebilirler. 2-Yeni yorumcular hiç değilse burada veya bize attıkları maillerle, mail adreslerini ve gerçek kimliklerini bize bildirmek zorunda. İsteyen rumuzla yazabilir, ama biz kimliğini bilmeliyiz. 3-Bunun haricinde gerçek kimliklerini bilmediğimiz okurlar isimsiz veya rumuzla yazacaklarsa, yorumlarını yayımlamak tamamen editörlere kalmış bir şey. Katkı koyduğuna, gerçek soru sorduğuna kanaat getirdiklerimizi yayımlarız. Hali hazırda bu statüde sadece birkaç kişi var. Ama bunu tam kaldırmamamızın asıl nedeni siteye ilk girenler veya ilk yorum yazacakları ısındırmak açısından. Ancak kimliğini bilmediğimiz yorumcuların yorumlarının yayımlanma garantisi yok, böyle bir hak da talep etmesinler. Her şey açık sanırız, bu notu dikkatli okuyan meseleyi kavrar. Soru olursa yine cevaplarız. Saygıyla. Editörler
15-02-2015 10:27 (20)
Sağlık meselesi sayın arslanoğlu ve buradaki karşıtları için neden bu denli önemli hala çözebilmiş değilim. Herhalde çok sayıda doktor var tartışmacılar arasında. Benim dikkatimi çeken bakan akdağın işini ciddiye alması ve kendine dar faşist çevresinin dışında bile müttefikler araması.bunu iyi niyetle bunaldığı için mi yapmış yoksa kötü niyetle mi bilinmez. Sayın arslanoğlular da hemen oltaya düşecek kadar çocuk değil herhalde. Zaten bu tür sataşmaları da öngörüp işi olanca açıklıkla her ayrıntıyı duyurarak devrimci ahlaka uygun bir şekilde yapmışlar. Vurgulanan şey şu:akdağ işini ciddiye alıyor bir kitap için bile führerin düşmanlarıyla görüşüyor. Bence bir de veryansın var: niye "devrimciler" şu gerici gibi işlerini ciddiye almıyor. Benim de benzer bir sorum var: Türkiye'de ve dünyada ne ara "devrimci"ler tembellik ve kibirle bezenmiş cahillere dönüştü. A.Ö
15-02-2015 18:49 (21)
Evet, sayın AÖ, yazıda bu açık zaten. Sağ akıl sol akıldan maalesef daha üst düzeyde siyasette, işlerini biliyorlar, derslerini çalışıyorlar. Solcularsa birisi bir emek harcadığında bunu en faydacı tarzda nasıl kullanabilirizin derdinde. Bunu düşünemediklerindeyse düşmanlaşıyorlar, o emeği yok etmeye çalışıyorlar. Sağlık alanı dünyadaki en büyük üç sektörden biri. Sorunların ve mücadelenin en çok yoğunlaştığı ve daha da yoğunlaşacağı bir alan. Bu sitede birçok hekim bulunması değil sadece sağlığa bu kadar önem vermemizin nedeni. Sağın çok iyi gördüğü, ama solun kafaca yetersiz olduğu için henüz değerlendiremediği bir alan. Yeni yorum kuralları gereği keşke adınızı da verseydiniz. Bundan sonra bu hatırlatmayı hep yapacağız ki, laf sokma derdindeki karaktersiz ödleklerle gerçek okuru ayırabilelim. Burada "sağlıklı" bir tartışmanın ilk şartı bu, aynı zamanda insani iletişimin de ilk şartı. Saygılar. K.A.
05-03-2015 18:51 (22)
TTB Merkez Konseyi'nin bir duyurusunu yorumsuz aktarıyorum: "Türk Tabipleri Birliği heyeti 25 Eylül 2014 tarihinde Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nu ziyaret etmiş, o görüşmede TTB'nin Sağlıkta Dönüşüm Programı'na ilişkin olumsuz görüşü tekrar vurgulanmıştır. Yine de; mevcut yanlış politikaların içinde dahi olsa sağlık alanında yaşanan kimi sorunların çözülebilmesinin veya hafifletilebilmesinin mümkün olabileceği düşüncesi paylaşılmıştır. Her iki taraf bundan böyle TTB ve Bakanlık yetkililerinin düzenli olarak bir araya gelerek sağlık alanındaki sorunları değerlendirmeleri ve çözüm yollarını görüşmelerinde ortaklaşmışlardır. Bu doğrultuda; ilk görüşmeden sonra dört görüşme daha gerçekleştirilmiştir. BUGÜNE DEK YAPILAN GÖRÜŞMELER OLUMLU BİR SEYİR İZLEMİŞTİR. Kesin bir kanaat açıklanabilmesi mümkün olmamakla birlikte gelinen noktada TTB olarak sağlık alanında yaşanan kimi sorunların çözülebileceğine/hafifletilebileceğine dair umudunu korumaktadır. TTB Merkez Konseyi" Kaan A.
DOST SİTELER
Toplam Giriş Sayısı : 2210917
Arama

İmzasız yazı yayımlanmaz. Yazıların sorumluluğu öncelikle yazarına aittir.