BESAŞ’ın Siyez Ekmeği ve Sağlık Kahramanlarım

BESAŞ’ın Siyez Ekmeği ve Sağlık Kahramanlarım

Oktay Akbal’ın hikâye kitabının adıydı, "Önce Ekmekler Bozuldu’’.
En çok ne tüketiyoruz, ekmek. Öyleyse en sağlıklı olması gereken gıdadır ekmek.

“Ekmek tüketimini azaltmak gerek” diyor uzmanlar. “Ekmek yemeyin, hele de beyaz undan yapılan ekmeği hiç yemeyin” diyenler de var, ama hayatın acı gerçeği, alım gücü düşük olan halkımız sofrasında ekmeğe yükleniyor. Önce ekmekler bozuldu evet; sonra meyveler, sebzeler, hayvancılık ve tavukçuluk bozuldu. Hormonlar, katkı maddeleri, GDO’lar, plastik ve teflon kullanımı hayatımızı işgal etti.
 

***
 

Yıllık 70 milyon adet ekmek üretimi ile Bursa’nın ekmek ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayan BESAŞ bilindiği gibi geçen şubatta basın duyurusuyla şöyle demişti:

"BESAŞ Hititler ve Frigler tarafından da tarımı yapılmış, 14 kromozomlu yapısı ile genetiği değişmeden günümüze kadar gelmiş ve günümüz buğdayının atası kabul edilen siyez buğdayından yapılan ekmeği tüketiciyle buluşturdu.’’
 

***
 

Çok ekmek tüketmiyorum, hele de beyaz undan yapılmış ekmeği hiç tüketmiyorum. İki dilimi geçmez günlük ekmek tüketimim. BESAŞ’ın siyez buğday unu, içme suyu, ekşi maya ve tuzdan yapılan hiçbir katkı maddesi bulunmayan tamamen organik siyez tam buğday ekmeğini tercih ediyorum; bana bir hafta yetiyor. Ancak bu ekmek pahalı; halkımız beyaz ekmeği kullanmak zorunda kalıyor, hele de kalabalık aileler. Umarım fiyatı ucuzlar (5.75 TL).
 

***
 

Bu arada BESAŞ’ı kuran, geçmişin CHP’li Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Eroğlunu minnettarlıkla anayım. BESAŞ’ı sürdürenlere bugüne getirenlere de teşekkür edeyim tabii.

Aydın, Karatay, Arslanoğlu halk kahramanlarım
 

Sağlıklı beslenme konusunda bizleri büyük emeklerle aydınlatan Prof. Dr. Ahmet Aydın’a, Prof. Dr. Canan Karatay’a, Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu’na minnet borcum var. Onları kahramanım, halk kahramanlarımız olarak görüyorum.
 

Bu değerli isimler dünya gıda tekellerine, büyük kârlarla çalışan gıda endüstrisine karşı, aydın ve tıp insanı olma sorumluluğuyla halkın yanında yer alıp bıkmadan usanmadan bizleri uyarmaya, bilgilendirmeye çalıştı. Ben çok yararlandım kendilerinden, minnettarım. Bu konuda çalışma yapan ismini anamadığım herkese teşekkür ederim.
 

***
 

Yakınlarda kaybettiğimiz, Prof.Dr. Ahmet Aydın’ın, editörlüğünü yaptığı internet sitesi "beslenmebulteni.com’u sürekli izledim ve Aydın’ın yazdığı “7’den 70’e Taş Devri Diyeti’’ kitabını başucumda tuttum. O kitaptan nasıl sağlıklı besleneceğimi öğrendim. Pek çok besini hayatımdan çıkardım. Canan Karatay’ın "Karatay Mutfağı’’ ve "Karatay Diyeti’ kitaplarını da okudum, Karatay’ın konuşmalarını dikkatle dinledim, bana çok yararı oldu. Aydın ve Karatay benzer şeyler söylüyorlardı zaten; Karatay daha medyatikti.

 

İlknur Arslanoğlu’nun editörlüğünü yaptığı TIP BU DEĞİL 1-2’’ kitapları da müthiştir, mutlaka okunmalıdır. İnsan BU sitesi sağlık konusunda hayati önemde metinler yayınlıyor; okurlarım izlesinler. Bana kitap önerisi soranlara yukarıdaki kitapları öncelikle öneriyor, daha sonra roman ve hikâye kitaplarından söz ediyorum.
 

***


Siyasetin ana gündem maddesi olması gereken konudur “sağlıklı beslenme ve gıdaların ambalajlanmasında, saklanmasında kullanılan sağlıksız maddeler plastik, bisphenol A (BPA).
Bunlara dikkat etmezsek yavaş yavaş zaman içinde zehirlenerek ölebceğiz. Etrafımızda o kadar genç kanserli var ki. Obezite ve şeker hastalığı da hızla artıyor.
 

***
Can boğazdan gelir doğrudur ama "can boğazdan da gidiyor", aman dikkat.

 

Can Ertan


  • arif yavuz aksoy

    arif yavuz aksoy 06.09.2017

    Sevgili yeşil dev, kenevirin tohumunu öğüterek zayi etmeseydin na gada güzel olurdu. a.y.a. yeşil perisss

  • HULK

    HULK 06.09.2017

    Sizin de başta yazdığınız gibi tahıl temelli ekmeğin her türlüsü zararlı. Eski Mısırlılar dünyanın en sağlıklı ekmeğini yiyorlardı ama vücutlarında her çeşit kronik rahatsızlık vardı. Mumyalara bakarak analizler yapılmış. Elbetteki siz daha iyi biliyorsunuzdur. Tahin kullanarak ya da benzeri yağlı tohumlar kullanarak da ekmek yapmak mümkün. Bir defa denedim. Lezzetli oldu. Ekmek gibi yumuşak değil, daha çok çöreğimsi. Usta bir aşçı daha iyisini de yapabilir. Biraz yumurta vs... de eklemeniz gerekiyor. Elbette mesele buğdayın, ekmeğin ucuz oluşu. Bununda sebeplerinden birisi gıda endüstrimizin bunun üzerine kurulmuş olması. Beyaz ekmeğinde lüks besin olduğu zamanlar varmış. Belki zamanla bu daha sağlıklı gıdaların talebe bağlı fiyatı ucuzlayabilir. Favorimse kenevir tohumlarını öğüterek un elde edip bunu kullanmak. Tüm temel amino asitleri içeren ender bitkisel gıdalardan. Yağ değerleri de keza yüksek. Kavurmak da lezzetli oluyor. Kenevirin lifleri de kağıt yapmak için çok uygun.

  • mehmet harma

    mehmet harma 06.09.2017

    Değerli Can Ertan binlerce farklı kimyasal maddeyi gıda diye tükettiğimiz doğru ve buna karşı toplumu bilinçlendirmek de çok isabetli. Ancak kahramanların da yanlışları olabiliyor. Canan Karatay'ın beslenme kitaplarını okumadım ancak fikirlerinin Ahmet Aydın'ın versiyonları olduğu daha önce de vurgulanmıştı. Benim vurgulamak istediğim kendi alanımla ilgili. CK'nın hamilelikte ortaya çıkan gizli şeker hastalığı/gestasyonel diyabet'in taraması ve teşhisi için yaptığımız glukoz yükleme testlerine yönelik eleştirileri tam bir zırvadır. Bu konuda hiç bir bilimsel temeli olmayan saçma önerileri ve bilgilendirmeleri yüzünden maalesef bir çok gebeyi de etkileyerek bu testin yapılmamasına ve gebelik şekeri tanısı koyamadığımız hastaların ve taşıdığı bebeklerin diyabetin bir çok olumsuz etkisine maruz kalmasına yol açmaktadır. Bu testleri yaptırmak istemeyen her gebeyle karşılaştığımda, bu laik hurafeyi uydurduğu için bir kez daha kendisine kızıyorum.

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan www.insanbu.com sorumlu tutulamaz.