Toplumsal yaşamdaki virüsler ve antivirüs çözüm önerisi !

Toplumsal yaşamdaki virüsler ve antivirüs çözüm önerisi !

Bilgisayarları ilk kullandığımız dönemlerde donanım ve yazılımlarımız dış ortam ile bağlantı gerektirmeyen bir yapıdaydı.

Türkçe adıyla çevrimiçi dediğimiz global ağ (internet) yaygınlaşınca, windows programının güncelleme, yama gibi zorunlulukları sebebiyle,

bilgisayarlar ve windows sistemli cihazlar arka kapılar üzerinden tüm bilgi ve belgeleriyle birlikte Microsoft merkezine bağlantılı olarak yaşamaya mecbur bırakıldı.

İnternet bağlantılı bilgisayarlara, kurumların ve firmaların sunucularına, mobil telefon, smart TV, internete bağlı ofis ve ev cihazlarına, güvenlik kamera ve alarm, endüstri ve ulaşım sektöründeki yönetim sistemlerine virüsler girebiliyor.

Kötü amaçlı yazılım adıyla tanımladığımız virüsler kurum, şirket, şahıs özel ve ticari bilgilerini, kullanılan uygulamaları ve yerel ağ veya internet ağından aldıkları hizmetleri ele geçirebiliyor.

Bazı virüsler bulaştıkları kurum ve kişilerle mail veya mesaj yoluyla irtibata geçerek, vereceği zararları ve yapacağı tahribatı kaldırma teklifinde bulunarak.. belirli bir para ödemesini istiyor.

Kimi virüslerde girdiği cihaz ve sunucu da kalmaya devam ederek .. geçmiş ve sonraki dönemde elde ettiği ve edeceği verileri, dökümanları kullanarak ticari siyasi istihbari avantajlar ve veriler biriktirmeye devam ederek, virüs vasıtasıyla edindiği verileri ve dosyaları depolayıp, indexleyip kendini açığa çıkarmadan sessizce faaliyetine devam ediyor.

21. yüzyıl başında gelişerek tüm dünyada etkili olan küresel ağ (internet) ile yaygınlaşan zararlı yazılım (virüs) etkisi insan, kurum ve devletler düzeyinde .. küresel ağın yaygınlaşmayla eş zamanlı olarak büyük artış gösterdi.

Öyle ki, sadece program, donanım, hizmet, haberleşme, istihbarat bilgilerine erişme ve ekonomik zararları tehdidi yanında .. ulaşım araçları, endüstri, enerji ve stratejik üretim tesisleri gibi kritik ve insan hayatıyla ilgili sistemlere fiziki olarak zarar verecek kâbiliyete sahip oldu.

Yaşadığımız dönem itibariyle küresel ağ ve yerel ağlarımızdaki siber tehditler, virüs saldırılarına karşı savunma ve mevcut virüsleri bertaraf etme teknolojileri de başlı başına ve çok önemli bir meslek ve uzmanlık dalı haline geldi.

* * * * * *

Benzeri zaralı organizmalar, yapılar tabiidir ki insan metabolizması ve ruhsal yapısında da var. Bunlara karşı yapılan mücadele, önlem, ve üretilen antivirüsler de hepimizin bildiği gibi tıp biliminin uzmanlık alanına girmekte.

Zaman olarak çok önceki dönemlerden beridir insan yaşamına doğrudan etkili ve  tespit edilerek mücadele edildiği için tıp sektörü ve biliminde virüs bulma, önleme ve imhâ deneyimleri, daha önceki deneyimler, teknolojik gelişme ve yeni nesil cihazlar sayesinde virüslere karşı önlem ve yoketme yöntemleri eskiye göre biraz daha ileri aşamada.

* * * * * *

Fakat, toplumsal fikirler ve politika açısından bakıldığında.. toplumsal yapının, siyasetin manüple edilmesi, radyasyonlu politik programlardan ve zararlı bulaşıcı eğilimlerden korunması çok daha vahim bir seviyede bulunuyor !

Özellikle toplumsal yapımıza Kuzey Atlantik bölgesi ve orta avrupadan ihraç edilen zaralı fikirsel eğilim ve çözümler teknoloji, kültür, eğitim ve son olarak yeni medya ve sosyal medya kanallarıyla çok etkili olmuş.

Zaman zaman emperyalist kapitalist batı kaynaklı, dönemin moda olmuş siyasal rüzgârları, bazen de toplumun iç dünyası ve tarihsel hafızalarındaki birikmiş nostaljik / hastalıklı düşüncelerin tetiklenmesiyle üremiş, bulaşmış .. yere ve zamana göre bir hayli etkili olmuş ve hâlen etkili olabiliyorlar.

- Doğu karadeniz, orta ve doğu anadoluda son otuz yılda etkili olan siyaset - ticaret dinciliği ..

- 1930'lu yıllarda Almanya ve İtalyada başlayıp 2. dünya savaşına yol açtıktan sonra.. 70 li yıllarda Özbek asıllı cia ajanı Ruzi Nazar ve öğrencisi E.Altaylı gibi politik operatörler tarafından Türkiye'ye de bulaştırılan kafatasçı ırkçı Türkçülük virüsü..

- Güneydoğulu kökenli vatandaşlarımız üzerinde hayli etkili olan, etnik köken ayrımcılık altyapılı, pkk ve siyasi yapılanma trojanı..

- Batı Anadolu ve büyük kentlerimizdeki özellikle okumuş yazmış entel çevrelere musallat olmuş avrupa-abd hayranlık ve yancılığı, liberâl rüzgârlar, bağnaz bir islâm düşmanlığı .. gibi vortexler (radyasyon etkili düşünce ve davranış girdapları) toplumsal yapı içerisinde etkili travmatik izler bıraktılar ve bırakmaya devam ediyorlar.

Stratejik dost ve müttefikimizin ! ! Pensylvania lâboratuarında özenle ve sabırla kurgulanarak üretilen, ince bir işçilikle kırk yıl boyunca işlenerek devletimizin kılcal damarlarından zikredilen Fetö virüsü de; öncelikle muhafazakar – liberâl iş dünyası, eğitim, din örgütlenmelerine bulaştırılmış.

Az sayıdaki vatansever aydının ve bir iki politik çevrenin son yirmi yıl içindeki uyarılarına rağmen.. devlet, siyaset, iç ve dış güvenlik kurumlarınca bu uyarılar gözardı edilerek, ancak 2016 yılının 15 Temmuz akşamı gerçek işleviyle aktivasyona geçtiğinde, bu virüsün esas amacı ve üstlendiği görevi algılanabilmiş.

Siyasal hareketler içindeki görevlileriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, medyadaki yapılanmasıyla .. insandan insana, yönetim kadrolarına, emniyete, silahlı kuvvetlere, hukuk sistemine, eğitim öğretime .. devletin her kademesine kadar bulaşarak..

aynı bilişim sistemlerindeki, canlı organizmadaki yapılarda olduğu gibi, tabiidir ki bu virüs de toplumun, ülkenin sosyal, kurumsal bünyesinde derin yaralar açarak, tahribatlar ve kalıcı izler bırakmış.

* * * * * *

Bilişim dünyası, siber savaş teknolojisi ve tıp sektörünün ilgili branşlarında virüs gibi bulaşıcı - yok edici yapıları önleme konusunda belirlenip tanımlanmış uzmanlık alanı var.

Toplumsal siyasal virüs teknolojisinde şu ana kadar uzmanlık alanı belirlenmemiş olarak gözüküyor !

Çoğu zaman ve pozisyonlarda her eğilim, her karşıt toplumsal çözüm görüşleri, karşı taraftakileri virüslü yapı olarak itham edebiliyor.

Yine de Türk toplumunun, ülkemizin ve devlet yapılanmamızın yaklaşık 100 yıl önceki deneyiminden kaynaklanan, hayata geçirilerek test edilen ve olumlu, yararlı deneyim ve evrensel değerlerle .. sağlam bir şekilde onaylanan bir siyasal ve toplumsal antivirüs çözümümüz var !

Bu da, Anadolumuzun işgâl girişimi sırasında emperyalizme karşı silahlı mücadele sonucundanda kurulan cumhuriyetimizdeki ..  ana eksenini halkçı ulusçu cumhuriyetçilik, anti emperyalist dış politikalı, kamu kontrollü karma ekonomili, devrimcilik, lâiklik temelli ve geleneksel toplum yapımıza ve kaderimiz olan gezegenimizin en kritik .. stratejik coğrafi konumumuza da uyumlu; Gazi Mustafa Kemal lisanslı antivürüs programımız olarak ön plâna çıkıyor.

Bu programı hızla değişen dünya ve toplumsal yapımıza göre ana eksenini koruyarak, geliştirerek daha üst versiyonlarla güncelleştirmek de gerekli.

Bu görev de, daha önceki siyasal ve toplumsal virüslerden, vortexlerden, travmalardan fazla zarar ziyan görmeden bugünlere erişebilen, her türlü dış ve iç virüslere, yönlendirmelere, fonlamalara, yemlemelere karşın; vatan sevgisi, ulus bilinci sahibi .. herhangi bir güç odağından bağımsız, gerçeklerin peşinden gidebilmeye niyetli kararlı ! insanlarımızın çalışmalarına kalıyor.

Nedim Pala

Konuyla ilgilenenler için,  Stuxnet siber saldırı virüsü ile ilgili yazı ve film önerisi.


  • Deniz Karslı

    Deniz Karslı 14.10.2019

    Kardeşim Özgür Karslı nın Devrimci Teşkilâtçı Mustafa Kemal adındaki kitap çalışması emperyal- toplumsal virüslere karşı bir antivirüs programı olarak düşünülebilir...

  • Bülent H. Sakızlıgil

    Bülent H. Sakızlıgil 12.10.2019

    Nefis bir yazı... Denenmiş, sınanmış ve tescilli milli bir anti-virüs programımız varken sırtımız yere gelmez; üstelik bütün gariban milletlerin de kullanımına açık.

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan www.insanbu.com sorumlu tutulamaz.