Edebiyat
Şakir Şırıldak'ın Suçu Ne?

Yazar Kaan Turhan, 2014 yılında şöyle bir ilan yayımlamıştı:
“Şiir dünyamızın saygın figürlerinden olmasına karşın, nedense, edebiyat dünyamızda adı pek duyulmayan, 1950’lerin önemli şairi Şakir Şırıldak adına bir şiir yarışması düzenlenmiştir. (1)”
Yazıda, her ödül ilanında yazılı olan klasik şartlar sıralandıktan sonra şiir seçici kurulu olarak şu isimler veriliyordu:
Doruk Yavaşlan (Eleştirmen)
Caner Boyver (Yayıncı, Şair)
Haydar Kehribar (Yazar, Şair)
Sefer Sülfüroğlu (Eleştirmen)
Yrd. Doç. Dr. Atakan Havrangil (Akademisyen, Şair)
Sonrasında ise ödülün para tutarı, son başvuru tarihi, başvuru adresi ve ödül töreninin tarihi yazılıydı. Bu haliyle ülkemizde her hafta bir belediyenin, bir kurumun, bir şairin yakınlarının ve hatta şairin kendi kendine ilan ettiği onlarca edebiyat yarışmasından biri gibi görünüyordu.
Her şey ama her şey usulüne uygun yani normal gibiydi. Yalnızca küçük ama küçücük bir sorun vardı:
Şakir Şırıldak diye bir şair yoktu!
Bu isimde bir şair yoktu!
Olsaydı belki “1950’lerin önemli şairi” dahi olabilirdi ancak bu isimde bir şair, yazar hiçbir zaman yaşamamıştı!
Sonrasında ne mi oldu?
“Normal şartlarda” seçici kurul isimlerinin bu kadar açık bir şekilde karikatürize edildiği, isimlerin “ben sahteyim, ben sahteyim!” diye bangır bangır bağırdığı bu çakma yarışmanın ancak bir komedi unsuru olması gerekirdi. Oysa böyle olmadı.
Bu sahte şair adına düzenlenmiş sahte şiir yarışmasına tam 84 (seksen dört) şair katılır. Bu şairlerin arasında ünlü şairler, PEN üyesi olanlar da vardır.
*
Olayın sahte olduğu açıklandıktan sonra “yarışma”nın düzenleyicisi Kaan Turhan şöyle yazmıştı:
“Yarışma ismi kurmacayken, yarışma jürisindeki isimler (edebiyatın üzerine karabulut gibi çökmüş leş yiyicileri anımsatarak) kurmacayken; yarışmaya başvuruları anlamak güç! Peki ya, 'gerçek' şiir yarışmalarına yapılan başvurular? İlkin, şunu vurgulamakta yarar var: bir şair adına neden şiir yarışması düzenlenir? O şaire beslenen duygular mıdır etken? Maddi ödüllü yarışmalarda amaç, gereksinimi olan şaire, yazara 'para' ödülü vermenin mi kılıfıdır? Peki, şair ödülsüzse; bu durum onun için bir aşağılık kompleksini mi doğurur? (2)”
İnternette herhangi bir arama motoruna “Şakir Şırıldak” yazıldığında bir şey çıkmamaktadır, daha doğrusu çıkan tek şey, bu çakma şiir yarışmasıdır.
Her şey bir yana, yarışmaya katılan şairlerin bir tanesi bile “kimdir bu Şakir Şırıldak” diye merak edip internete yazmamış, adına yarışma düzenlenen bu ismin neden bu ilgiye mazhar olduğunu bile hiç mi hiç irdelememiştir.
Bu yazının amacı kesinlikle bu yarışmaya katılan kişileri rencide etmek değildir. Bu yarışma, her yıl düzenlenen onlarca yarışmanın çarpıcı bir numunesidir. Piyasa edebiyatının düzenlediği onlarca edebiyat yarışmasının dinamiği ile ilgili bir fikir vermesi açısından önemlidir. Piyasa edebiyatı-edebiyat piyasasının günümüzde geldiği yeri, yaşadığımız edebiyat iklimini ortaya koyan somut, somut olduğu kadar da çarpıcı bir örnektir.
*
Şakir Şırıldak Şiir Yarışması sahtedir de asla okunmayan ve okunmadıklarını herkesin bildiği dosyalara verilen ödüller çok mu gerçektir?
Şakir Şırıldak Şiir Yarışması sahtedir de 3-5 kişinin dönüşümlü olarak onlarca yarışmanın seçici kurulunu oluşturduğu yarışmalar çok mu gerçektir?
Şakir Şırıldak yarışması sahtedir de jürilerin eşine, dostuna, sevgilisine verilen ödüller çok mu gerçektir?
Şakir Şırıldak yarışmasının seçici kurul üyeleri sahtedir de yılda 16 tane ödülün jürisi olan kişi veya kişiler çok mu gerçektir?
Şakir Şırıldak’ın tek sorunu “yokluğu”dur!
Şakir Şırıldak Şiir Yarışması'nın “olmayan” jüri üyeleri, hiç olmazsa kimseye torpil yapmamış, okumadıkları kitapları kitapla ilgisiz saçma sapan gerekçelerle utanmadan ödüllendirmemiştir.
Şakir Şırıldak Şiir Yarışması'nın “olmayan” jüri üyeleri, kendi başkanlarına ödül vermemiştir!
Şakir Şırıldak Şiir Yarışması'nın “olmayan” jüri üyeleri, bilmedikleri dillerden çevirilere ASLA ödül vermemiştir.
Piyasa edebiyatı-edebiyat piyasasının çürümüşlüğü, kokuşmuşluğu, iğrençliği karşısında “Şakir Şırıldak’ın yokluğu” olanca masumiyetiyle kenarda durmaktadır.
Ülkemizdeki edebiyat piyasası-piyasa edebiyatında olanlarla karşılaştırıldığında Şakir Şırıldak Şiir Yarışması'nın sahteliği, bu piyasadaki EN GERÇEK ŞEYDİR.
Taylan Kara
Kaynaklar:
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan www.insanbu.com sorumlu tutulamaz.
Acar 23.06.2017
Haha, katılanlar isimlerinin açıklanabileceği endişesiyle tirtir titriyorlardır...
İMPARATOR 23.06.2017
Şaka mı bu? Gerçekten oldu mu? Edebiyatımızın içleri acısı hali. Taltif edilmek, ödül almak, ödül hırsı kapitalist toplumun en büyük hastalığı. Bu alanda da kendisini göstermiş. Keşke yarışmaya dosya gönderen o ünlü şairlerin ismini açıklasaydınız. Gerçekten inanılmaz...