Yeni Bilim BAĞLANTISALLIK, Yeni Kültür YAŞAMDAŞLIK

Yeni Bilim BAĞLANTISALLIK, Yeni Kültür YAŞAMDAŞLIK

KİTAP TANITIM

 

Bağlantısal Bütünsellik ; bilimin yeni yöntemi.

Varoluşun esasını sağlayan onun parçaları değil parçaların arasındaki (bütünü oluşturan) bağlantısallık.
İstikrarı sağlayan, bütünü oluşturan parçalar değil, parçaların birbirleriyle olan ilişkisi. Bütün, onu oluşturan parçaların aritmetik toplamından fazla bir şey.

- Farklılığı yaratan genlerimizin sayısı değil, bu genlerin birbirleriyle olan bağlantısallığı.

- Yaşam birbirini içerisine girmiş enformasyon ağları sonucu ortaya çıkar.

  • Herşey içinde bulunduğu ağ ile gerçekleşir.

  • Bu bağlantısal bütünsellik genomun kendisinde de var, evrenin kendisinde de var.

  • Kaotik olarak isimlendirdiğimiz şeylerin arkasında bir matematiğin olduğunu gördüğümüz zaman, artık o kaos olmaktan çıkıyor.


- Spinoza anlamaktan doğan bir sevinçten, bilgiden gelen güç ve bilginin yarattığı hoşnutluk duygusundan bahseder ..
- Post-truth dönemin, bu ‘itaat, keder ve yetmezlik duyguları zehirlenmesinin’ panzehiri, ‘
anlamaktan ve bilmekten doğan sevinç’ ve bunu sağlayacak olan bilimsel yöntemin yaşam biçimi olarak seçilmesi.

- Zihnin yapıtaşı ise nöronların yarattığı bağlantısallık..
- İnsan beyni bilgi depolamak için değil ! yaratıcılığı kullanmak ve zihin üretmek için tasarlanmış.

 - - - - - - - - - - - - - -
  Bilinç denilen kavram, sadece fiziksel olarak kafatasımız içinde bulunduğunu zannettiğimiz 1,5 kg.lık insan organik dokusu / et beyinle sınırlı kalmayan.. daha üst katmanda ! yaşamın bağlantılı bütünselliği ile birlkte üretilen ve her an kendisiyle iletişime geçen sonsuz sınırsız veri ve bağlantılarla güncellenen bir yapı.

  Benim bu konuya yoğun ilgim de ..? son 12 yıldaki meslek yaşantımda üzerinde odaklanarak uzmanlaşmaya çalıştığım, birbirleriyle kablolu ve kablosuz olarak bağlantılı çalışan .. smart anahtarlar (switchler), sunucular, istemciler, smart TV, settop Box, mobil tlf, PC, laptop, iPad  .. gibi yazılım ve donanım bileşenlerinden oluşmuş network adıyla tanımladığımız yerel ağ / küresel ağ adlı yapılarda, her bir ürünün matematiksel toplam değeri ve kapasitesinden daha verimli bir davranışla daha fazla hizmet, iş, veri, değer, zekâ üretmesini gözlemlemem ile oldu.

Kitapta, yaşam denilen sistemin bağlantısallık etkileriyle ilgili çeşitli deneyler, uygulamalar ve kitabın son kısmında da, bu deneysel verilerin, fMR cihazı beyin haritası ekran ara yüzlerinden alınan renkli fotoğrafları da var.

''Bütün, onu oluşturan parçaların bağlantısallık yapısı içinde yeni bütünler oluşturan entegrasyonları ve kooperasyonları ile  “dönüşür,  farklılaşır,  gelişir .. 

Her enformasyon işleyen sistem er-geç zeka üretir''

Bilgi beyinde elektrokimyasal biyolojik akışlar içinde akar.

Bu enformasyon ırmakları beyinde var olan 2 üzeri 100 milyar alternatif içeren olasılıklar ağı içinde sürekli bir yeniden var oluş içindedir.

Zihni yaratan bu connectom (nörozihin).. bu bağlantısal bütünlüğün adı.

Yaşam iç içe geçmiş, aynı anda var olan enformasyon sistemlerinin bütünü.

Dilimiz 29 harfli, DNA / RNA'mız 4 harfli, protein dünyası 20 aminoasitli dijital dünya 2 seçenekli byt'lerden oluşan kod sistem dizininden oluşmakta ? yaşam dediğimiz olasılıklar sonsuzluğu ..da iç içe geçmiş farklı enformasyon sistemlerinden oluşuyor.

Birbiri ardına kitap yazarı tarafından dile getirilen tespit ve sözlerin arasında ilgimi en çok çeken de, şu saptama oldu !

''En gelişmiş zeka üreten sistemin beyin olduğunu düşünüyorduk; yaşam, en gelişmiş bilgi işleyen sistem. Bu nedenle diyebiliriz ki yaşam herkesten akıllı. Ve doğa kendini yaratacak bir yolu hep bulur.''

Yazarımız kitabında bu paradigma değişiminde etkisi olan yeni matematik algoritma olan ' Bayesian Matematik'' kavramını da açıklıyor.

İnsanBu sitesi olarak; ana eksenimiz İNSAN ! bizler de.. bu bilimsel paradigma değişiklikleri vasıtasıyla, anlaşılmaz zannedilen kavramları bir 'insan' olarak anlamayı amaçlıyor

Bu tür paradigma değişiklikler sonucu gelmekte olan bilimsel devrimleri .. kavramsal yenilikleri !

'' Dün .. dünde kaldı cancağazım. Artık yeni şeyler söylemek lââzım '' diyerek ! kalıplaşmış tortulaşmış kilitlenmiş zihinsel buzdağlarımızı eriterek yenilenmeye, anlamaktan ve bilmekten doğan sevinci yakalamaya çalışıyoruz.

Nedim Pala

 

Kitap / Ayrıntı Yayınları  / 2. Hamur / Sayfa Sayısı: 192 /  İkinci Baskı / Türkçe

Yazar:  Prof. Dr. Türker Kılıç

Beyin cerrahisi profesörü ve anatomi bilim doktoru, Nörolojik Bilimler Enstitüsü kurucu başkanı.


  • Nedim Pala

    Nedim Pala 9.06.2021

    Kitap; ilk çıktığı günlerde, tanıtım amacıyla twitter üzerinden yazarın el yazısı ile ithafta bulunup imzaladığı ve mesaj ileterek talep eden ilk 100 kişiye kargo ile ev veya işyeri adresine ücretsiz yollandı. Yazarın sadece küçük bir ricası vardı ! '' kitap okunduktan sonra .. okuyan tarafından başka bir kişiye okuması için hediye edilecekti '' Ben de.. bu tanıtım yazısından sonra, sitede kitapla ilgili ilk yorum yapacak kişiye göndermeyi kararlaştırdım. 1,5 ay bende kaldı. Bu süre sonunda herhangi bir yorum gelmeyince ? ben de kitabı iş yerimdeki müh. bir arkadaşa verdim. onun da.. kızı yeni psikolog olmuş, o da okuduktan sonra kızına verecek. Ama .. normaldir ! ülkemizin gündemi çok yoğun, bu tür konular, ilim, bilim .. tabii ki sıkıcı şeyler ? heyecan macera reyting aksiyon popülasyon .. yapmıyo ! mafya vidyoları, salı günü atışmaları, twittır lâf sokmaları, survivor yarışmaları gibi .. testestoron hormonu salgılatmıyo.

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan www.insanbu.com sorumlu tutulamaz.