Dergilerin Eylül 2017 Sayıları...

Dergilerin Eylül 2017 Sayıları...

Yeni e dergisi: 'Anlatılan senin hikâyen!'

Yeni e dergisinin eylül sayısında dosya konusu, yayınının 150. yılında Kapital. Dergide kültür ve sanatın farklı alanlarından yazıların yanı sıra, şiirlerle öyküler yer alıyor.

Aylık kültür, sanat, edebiyat dergisi Yeni e, eylül'de yenilenen logosu ve zengin içeriğiyle okur karşısında. Derginin kapağında, Karl Marx'ın Kapital'in önsözünde Dante'den yaptığı ünlü alıntı yer alıyor: "Sen yolunda yürü ve bırak ne derlerse desinler!" Kapak resmi bu ay da Solmaz Aksoy imzasını taşıyor.

Yeni e'nin eylül dosyası, Aydın Çubukçu'nun "Sınıf savaşının cephaneliği: Kapital" yazısıyla başlıyor. Arkasından Ahmet Yaşaroğlu'nun "Anlatılan Senin Öykündür!" yazısı geliyor. Dosyada Barış Avşar Robinson Crusoe'nun Kapital macerasını izliyor, Olcay Geridönmez Kapital'in başındaki atıfta adı geçen Wilhelm Wolff'un hayatını anlatıyor, Sinan Alçın Marx'ın teorisinde paranın izini sürüyor. Alaattin Bilgi'nin Kapital'in doğuşu yazısı da dosyada yer alıyor. Ayrıca Derya Kayacan'ın Kapital'in yayıncısı, Sol Yayınları yöneticisi Muzaffer Erdost ile söyleşisi, Kapital'in Türkiye serüvenine eğiliyor.

Bilimden çeşitli sanat dallarına

Derginin ilk yazıları güncel bilimsel tartışmalarla ilgili. İsmail Gökhan Bayram'ın yazısı "Yapay zekâ kıyameti" başlığını taşıyor. İnsan dillerinin evrimi, Ulaş Başar Gezgin'in yazısının konusu.

Günseli Bayram bir olgu ve teori olarak evrimi, güncel tartışmalar ışığında ele alıyor. Mithat Fabian Sözmen'in yazısı, evrim konulu Maymun Davası'na ve onu konu alan Rüzgârın Mirası filmine dair.

Sinemanın içinde bulunduğu durumda film yapmanın imkânlarını, Şenay Aydemir tartışıyor.

Margaret Atwood'un romanını ve ondan uyarlanan Damızlık Kızın Öyküsü (The Handmaid's Tale) dizisini, Gülcan Kılıç Karaca, biyoetik ve biyopolitika tartışmaları açısından ele alıyor.

Ayşegül Tözeren "Edebiyatta dostluk iklimi"ni yazdı.

Melike Belkıs Aydın, Gülçin Sahilli ile söyleşti.

Dergide, Yeni Dergi'de 1965 yılında yayınlanmış bir İlya Ehrenburg söyleşisi de yer alıyor.

Şiirler ve öyküler

Bu sayıda şiirleriyle yer alan şairler şöyle: Asım Gönen, Önder Karataş, Yaprak Damla Yıldırım, Nazan Şahin, Betül Dünder, Merrit Malloy (Çeviren: Musa Ağgün), Murat Atıcı, Nisa Leyla, Nafia Akdeniz, Kerata Keratalar Edebiyat Atölyesi.

Eylül ayının öykücüleri Adnan Özyalçıner, Zeynep Sönmez, Firuze Engin, Mehmet Sürücü, Hazal Kar.

Esin Erdem, Firuze Engin, Solmaz Aksoy dergide çizimleriyle yer alıyor.

Yeni e, birçok kitapçı, zincir mağaza, market ve büfede bulunabiliyor.

Varlık dergisinin Eylül 2017 sayısının dosya konusu: “AKP ve Kültürel İktidar” – Nilgün Tutal, Korkmaz Alemdar, Umur Bedir, Aydın Çam, Emre Tansu Keten

Edebiyat Gündemi: “Çağdaşımız Türkân Yeşilyurt” – Emel Kaya, Aydanur Saraç

Yazıyar: Monarşizm Yanlısı Bir Reformcu: Puşkin (Taner Ay) – Sevim Burak: O, Anlaşılması Güç Seslerin Sahibi (Hanife Altun) – “Sevenlerin Kavmine İniyor Gözlerim” (Feridun Andaç) – Sanatta Değişen Eğilimler: Yüksel Arslan ve Adnan Özyalçıner (İnci Aydın) – Sol Melankoli Kime Ne Söyler? (Halûk Sunat) – Yıllardır Ölemeyen Şiir ya da Yaşayan Ölü (Mehmet Can Doğan) – Sabri Soran: “Dolaştım Sokaklarda, Aç ve Cebi Boş” (Murat Batmankaya) – “Ben Ali Özgür Özkarcı Beni Sevmeseniz de Olur” (Şerif Mehmet Uğurlu) – Yeni Şiirler Arasında (küçük İskender) – Yeni Öyküler Arasında (Nalan Barbarosoğlu)

Şiirler: Metin Cengiz, Haydar Ergülen, Alper Çeker, Necip Yıldız, Nilgün Emre, Fırat Polat, Ahmet Akın

Öyküler: Ali Turgay Karayel, Bünyamin Şakar, Aslı Tirali

Varlık bu ay da Geçmiş Zaman Tesellileri, Yeni Şiirler/Öyküler Arasında, Şiir Günlüğü, Küresel Haberler köşeleri ve son çıkan kitapların tanıtıldığı Varlık Kitaplığı bölümüyle okurlarıyla buluşuyor.

Sözcükler dergisinin Eylül- Ekim 2017 tarihli 69. sayısı...

20. yüzyılın en büyük ozanlarından, Pablo Neruda’nın başyapıtı “Evrensel Şarkı”nın son bölümünden kendi dünyasını anlattığı yirmi sekiz şiirin çevirisine yer veriliyor.

Evrensel Şarkı” beş yüz altmış sayfalık hacmi içinde Neruda’nın ülkesi Şili’nin ve bütün Latin Amerika’nın destanını anlattığı; dünya şiirinde yalnızca Nâzım Hikmet’in Memleketimden İnsan Manzaraları’yla bir arada anılabilecek benzersiz, dev bir yapıt.” denilmiş.

“EVRENSEL Şarkı” İçin Birkaç Söz / Aytekin Karaçoban

Derginin bu sayısında yazılarıyla...

Giulio Mozzi, Şavkar Altınel, Taner Güler, Hakan Savaş, İbrahim Oluklu yer alıyor.

Şiirleriyle, Cevat Çapan, Refik Durbaş, İsimsiz, Pablo Neruda, Barış Pirhasan, Ferruh Tunç, k. İskender, Bijan Celali, Altay Öktem,  Gökçenur Ç., Nurduran Duman, Adnan Metin, Emin Kaya, Gökhan Turgut, Hakan Tabakan,  Kutay Onaylı, Tuğçe Tekhan.

Öyküleriyle, Nedim Gürsel, Buket Arbatlı, Erkmen Özbıçakçı, Behiç Ata, Ceren Tan, Ömer Arslan,  Randa Ğavd, Önder Şit, Remzi Karabulut, Miyase Aytaç Yılmaz, Öznur Yalgın

Bilim ve Gelecek dergisinin Eylül 2017 sayısının kapak konusu ise, Tarihsel ve sosyolojik boyutlarıyla Devlet Terörü

Alâeddin Şenel

Devletin doğuşu ve ‘fetih devleti’ kuramı / Tarihten devlet terörü örnekleri / Terör kavramının evrimi ve devlet terörü tartışmaları / Günümüzde devlet terörü ve ‘sivil terör’...

Dergide ayrıca...

Yaşlanmanın sırrı çözülüyor mu?

Uzun Yaşa Genç Öl!

Tek ömürde birçok hayat mümkün… / Kalıcı gençliğin sırrı karmaşıklık mı? / Erkekler neden daha az yaşıyor? / Yaşlı beyin, bilge beyin mi? / Evrim yaşlılığın düşmanı mı? Nalân Mahsereci
Sunuş: Uzun yaşa, genç öl! Tabii toplumsal refahtan nemalanabilenlerdensen… Nick Lane ile / Söyleşi: Philip Ball /  Çeviren: Nazlı Akıllı. Hızlı yaşa, genç öl!; Prof. Lewis A. Lipsitz / Çeviren: Selen Özkan, Gençliğin gerçek sırrı karmaşıklıktır; Prof. Richard G. Bribiescas / Çeviren: Semih Suçağlar, Erkekler neden kadınlar kadar uzun yaşamıyor?; Dr. Amy Maxmen / Çeviren: Dr. Ebru Oktay, Evrim, yaşlılık yıllarımızı nasıl tehdit ediyor; Anil Ananthaswamy / Çeviren: Defne Saraç, Yaşlı beynin bilgeliği; Stephen Cave / Çeviren: Nihan Avcı, 400 yaşına kadar yaşarsak…

Dünya dışında yaşam aramak…

Derleyen: Prof. Dr. Rennan Pekünlü

Afşar Timuçin, Birbirini tümleyen iki karşıt öğreti: Platonculuk ve Aristotelesçilik

Dr. Eyüp Çoraklı ile söyleşi, Antikçağ filozoflarının araştırma yöntemleri

Ender Helvacıoğlu, Modernite sahibini arıyor

Özgür Can Özüdoğru, Satürn’ü keşfetme yolunda insanlık

Ertan Sinan Şahin, Cassini uzay aracı Satürn görevinde

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, İnsan marifetiyle deprem tetiklenir mi?-2: Yeraltından kütle çıkarma

ÜNLÜ DENEYLER / Özgür Can Özüdoğru, Simyadan kimyaya: Havanın keşfedilmesi

MATEMATİK SOHBETLERİ / Ali Törün, Torbada kaç top kalır?

KİTAPÇIL bölümünde:

Batuhan Saç / Nereye gidersek gidelim, ‘hoşçakal burası’

Erkin Öncan / Çin’i eleştirmek, ama nereden?

NAUTİLUS / Özer Or / Cicero’nun Cato’su, Cato’nun yaşlılığı

Bilim ve Gelecek’in yeni sayısında ayrıca Bilim Gündemi, Forum, Bulmaca gibi bölümlerde haberler, bilimsel bilgiler, bilim tarihi öyküleri, söyleşiler, kitap tanıtımları ve tartışmalar yer alıyor.

 

İnsan BU




Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...