Sanat
Türkiye’nin ilk totemi Alaskalı Jno Didrickson tarafından Burhaniye’de oyuluyor

Popüler görüşün aksine totemler sadece Tlingit, Haida ve Tsimshian gibi Kuzeybatı Pasifik Sahilinde yaşayan bazı kabileler tarafından yapılmaktadır. Jno Didrickson, Kuzgun klanından bir Tlingit yerlisidir.
Didrickson’un bitirmek üzere olduğu “Miras” isimli totemin üzerinde 3 figür yer almaktadır. En altta, bilgiyi temsil eden bir kutu taşıyan yaşlı, önemli bir adam; onun üzerinde geleceği temsil eden çocukları tutan yaşlı, önemli bir kadın yer almakta. En üstte ise bir kuzgun figürü yer alıyor.
Tlingitler için nesilden nesile aktarılan bilgi çok önemli. Totemin üzerinde yer alan yaşlı adam ve yaşlı kadın, servet ve zenginlik olarak görülen bu bilgilerin toplumun büyükleri tarafından yeni nesillere aktarıldığını temsil ediyor.
Gerçekleri çarpıtan Hollywood filmleri nedeniyle yerlilerin totemlere taptığı düşünülmektedir ancak bu doğru değildir. Totemler, tarihsel olayların ve kültürel öykülerin anlatılması; ölenlerin küllerinin saklanması, sözünü tutmayanların utandırılması gibi amaçlarla yapılmaktadır. Totem yapan kabileler de çadırlarda değil, ağaç evlerde yaşamıştır.
Didrickson toteminin halka açık bir yerde sergilenmesinin, bu gibi yanlış inanışların düzeltilmesini de sağlayacağını düşünüyor. 4 metrelik totemin nereye dikileceği henüz belli değil. Jno Didrickson totemin, eşinin de memleketi olan Burhaniye’ye dikilmesini arzuluyor. Didrickson, Türkiye’de bir ilk olduğu için halkın büyük ilgisini çekecek olan totemin Burhaniye’de sergilenmesini istemekle birlikte kültür ve sanata önem veren başka şehirlerden gelecek davetlere de sıcak bakıyor.
İletişim:
Özgür Keşaplı Didrickson
0533 635 4099
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan www.insanbu.com sorumlu tutulamaz.
Özgür Keşaplı Didrickson 22.12.2017
Ne yazık ki türküler konusunda biraz cahilim. Çoğu zaman fazla hüzünlü geliyorlar. Bilgilendirdiğiniz için sağ olun. En yakın fırsatta dinleyeyim. Totemle ilgili dilekleriniz için çok sağ olun. Sevgilerimizle.
fahri kumbul 22.12.2017
Yazımın kaynağı, bir halk türküsüdür; toteminize uyarladım. Çok bilinen bir türkü olduğu için belirtme gereği duymamıştım. Türkü Kırıkkale yöresine ait, ama Karacaoğlan'ın bir şiirini ve Ercişli Emrah'ın bir şirini de kaynak gösterenler var. Tehlikesine karşın, toteminizi siz yine de bir yere dikiniz; dileriz emeğiniz hor görülmez, içine tükürülmez.):)
Özgür Keşaplı Didrickson 21.12.2017
Ne güzel yazmışsınız, ben şimdi ne diyebilirim ki? Avrupa'da bile çok az sayıda totem var diye biliyoruz. Yabancı diyarlara gitmek de bir macera. Kuzgun Tlingitlerin mitlerinde hilebazdır, hırsızdır; insan gibi ne iyi ne kötüdür...Bizim kuzgun da Anadolu'yu diğerlerinden önceden görmüş olur, iyi olur. Biz de totemin başına bir şeyler gelmesinden korkuyoruz. Umarım güvenli ve çok insanın ona dokunabileceği bir yerde sergilenebilir. Sevgilerimizle.
fahri kumbul 12.12.2017
Bir totem gurbete gitse/ Gör başına neler gelir/Bu gurbet Türkiye oldukça/yaş gözüne dolar gelir. Didrickson bağrına bassın taşlar/sonra akıtmasın gözünden yaşlar/Toteminin yitiren kuzgunlar/yuvasına döner gelir. Evlerinin önü söğüt/Ben garipten alırsa öğüt/Pasifik sahilinden ayrılan yiğit/Sılasına döner gelir.