Şiir
Anma Töreni

Yazgıya lanet bir delildir kasım;
Ağıtçı, riyakâr, sarı hüznüyle.
Gün sayan parkların ürkek yüzüyle
Çakışır onlarca kayıp ve yıkım.
Acılar ardına gizlenmiş yağmur
Cezbeder görkemli şemsiyeleri;
Gözyaşı, nutuklar, dil sürçmeleri
Durur ve tek söylem karanfil olur.
Sonuçta, herkes bir griye tutsak
Renklerle düş kurar yas demlerinde.
Umudun ve sabrın son kertesinde,
Biz bütün dallara dilek de assak;
Yazgıya gülünç bir tehdittir yarın
Ve yeşil gözleri Yitik Tanrının.
Bahadır Özdemir
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan www.insanbu.com sorumlu tutulamaz.
fahri kumbul 25.12.2017
Bir şairin şiirini eleştiriye karşı savunması; bir yazarın deneme, roman, öykü türündeki eserini savunmasından daha zor, hatta gereksiz ve anlamsız kalır. Şiir yorum aldıkça -şairin belirttiği gibi- gelişir. Diğer yandan dörtlük, üçlük sorusunun önemini kavrayamadım.
Bahadır Özdemir 22.12.2017
Okuyucu tarafından yorumlanmaya başlanmış bir metin, artık yazarına ait olmaktan çıkmış ve yazıldığı anki durumundan farklılaşmış demektir. Dolayısıyla şiiri her ne kadar ben yazmış olsam da benim şiir hakkında söyleyeceklerim şiirin anlaşılması açısından bir kolaylık değil tam tersine zorluk oluşturacaktır. Çünkü benim açıklamalarım da aslında bir çıkarım ve yorum olmalarına rağmen belirleyiciymiş gibi duracaktır. Halbuki herkes şiiri kendi önyargıları açısından bakarak ve şairle ufuk çatışmaları ya da çakışmaları yaşayarak anlamlandırmalıdır. Miyase hanım işte bu açıdan bakınca şiiri geliştirmiş ve büyütmüş oldu. (B.Ö.)
Miyase Aytaç Yılmaz 22.12.2017
Merhaba; Dört dört giderken üçe düşüş niye? "Sonuçta" herkes bir griye tutsak; dizesindeki "sonuçta" sanki ritmik balans için var? Yoksa olmasa da olur muydu? "Yazgıya gülünç bir tehdittir yarın". Müthiş. Zaman denen canavarla arama bıçak gibi girdi bu dize. Gerçekten de bir tören bu; andığımız her ne ise koca bir yalan mı? Sayın Özdemir için keder mi? Saygılarımla.
Bahadır Özdemir 21.12.2017
Evet. Ana izleğin sizin bilincimizdeki anlamıyla şiirdeki yorumlanma şeklinin çok farklı ve kabul edilemez olmasından kaynaklanıyor söylediğiniz durum. Bu nedenle şiir, bilincimiz tarafından yorumlanması gereken değişik bir rüya olarak algılanıyor. (B.Ö)
Mete Demirtürk 21.12.2017
Evet, dize dize çok güzel. Şiirin bütünü için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Sanki dizeler, bütünün anlamını oluşturmaya hizmet etmiyor... Bazen şiir kendini ele vermez. Dönüp dönüp okumalı. O zaman düşünceler biraz daha netleşir... Şiir okuyan için de emek ister. Bilmiyorum sn. Özdemir bu yaklaşımı nasıl değerlendirir? Saygılar...
21.12.2017
Şiir güzelmiş. Kasım geçti, şimdi kar şiirleri de bekleriz artık; çocuk gülüşleri ardına gizlenmiş kar, çeksin renkli bereleri...