Siyaset
Führer'e Selam Vazifeye Devam

Değerli dostlar, Alman gizli belgelerine kaldığımız yerden devam ediyoruz. Adı geçen kişileri geçen haftadan biliyorsunuz. Yeni olan bir tek Führer, yani bildiğimiz Hitler. Büyükelçi merkeze, merkez büyükelçiye yazıyor. Führer'e selam yollanıyor, Irak'a topraklarımız üzerinden silah gönderiliyor, darbeden konuşuluyor, sonra biz de buna tarih diyoruz. Tarih, tarih olmamış ki hep şimdiki zaman.
NO. 1
PAPEN’DEN RIBBENTROP’A
TELGRAF
Ankara, 14 Mayıs 1941
Alındı: 14 Mayıs 1941 saat: 20:22
Gizli
Özel trene iletildi,
14 Mayıs, No. 1523
Çok ivedi
İmparatorluk Dışişleri Bakanı'na (Reichminister of Foreign Affairs)
Cumhurbaşkanı ile yapılan bir saatlik görüşmede büyük bir içtenlik dikkati çekiyordu. Benden, mektubun içeriğinden derinlemesine etkilendiğini ve satırlarının taşıdığı dostluk ve güven duygularına aynen karşılık vermek istediğini Führer’e aktarmamı rica etti.
Hava Yüzbaşısı Nein, konuşma sonuçlarının ayrıntılı raporunu getiriyor.
Cumhurbaşkanı, ilişkilerin yeniden dostça kurulmasını sağlayacak bir anlaşma imzalamaya hazır. Eğer Almanya, herhangi bir devletle (power) Türkiye’ye karşı bir taahhüte girmeyi düşünmezse, Türkiye’nin de Alman çıkarlarına aykırı bir anlaşmaya girmeyi ya da Almanya ile çelişmeyi asla düşünmeyeceğini söylemiştir. İngiliz-Türk anlaşmasının taşıdığı yükümlülüklerle (obligations) ilgili olarak da şöyle demiştir: “İstenirse bir formülasyon bulmak mümkündür.”(“Where there is the will, a formulation can be found.”) Dışişleri Bakanı Saraçoğlu ile görüşmeler hemen başlayacaktır.
Irak’a savaş malzemesinin, Türkiye topraklarından ulaştırılması tasarısına kesinleşmiş gözüyle bakılabilir.
PAPEN
●●●
NO. 2
RIBBENTROP’TAN PAPEN’E
TELGRAF
Fuschl, 16 Mayıs 1941, saat: 18:40
Alındı: 16 Mayıs 1941, saat: 19:00
Dışişleri Ofisi kanalıyla, Berlin
Ankara
No: 388
Gizli
Elçiye Özel
Türkiye’yle bu ülkenin İngiltere’yle mevcut bağlarını gevşetecek ve az çok bizim kampa geçmesini sağlayacak bir antlaşma düşünmezden önce, bunun ülkede Üçlü Pakt’a (Tripartite Pact) katıldığında Yugoslavya’da olana benzer bir iç siyasal darbe (putsch) riskini yaratıp yaratmayacağını incelemek gereklidir. Cumhurbaşkanı ve önde gelen Bakanların bir darbe (coup d’etat) ile düşürülmeleri ya da benzeri ani sürprizlerin kapısını açmıyor muyuz? Sizden dış siyasetin yeniden çizilmesi hedefimizi de gözönünde bulundurarak Türkiye’deki genel iç siyasal durum ve bugünkü devlet liderliğinin istikrarlılığı konusundaki ayrıntılı görüşlerinizi telgrafla bildirmenizi rica ediyorum.
RIBBENTROP
Ankara’ya iletildi.
16 Mayıs, saat: 20:10., No. 471