Tıp Bu Değil
SEMPATİK OLMAYIN.. PARASEMPATİK KALIN

Bu yaz kaldığımız bir otelde, akşam yemeğinde, yan masadaki ufaklık durmadan mızmızlanıyor, sık sık da yaygarayı basıyordu. Şakacı garsonlardan biri, aileye ve çevreye durumu açıkladı: “Bütün gün oynamaktan sinir sistemleri çökmüş.”
O yorumu çok tutmuştuk. Ama tüm toplum olarak aynı durumdayız. Sürekli çalışmaktan, pek önemliymiş gibi devamlı bir şeyleri bir zamanda yetiştirmeye çalışmaktan, iletişim ve bilgi bombardımanından “sinir sistemlerimiz çökmüş” halde. Biz buna yoğun stres altında yaşamak diyoruz. Eğlencelerimiz bile eğlenmeye çalışmak stresi altında neredeyse azap.
Aşağıda Doç. Dr. Hasan Önal’ın bir yazısını bulacaksınız. Kendisi hocamız Ahmet Aydın’dan sonra BESLENME BÜLTENİ sitesini tek başına götürüyor. Ara sıra bu siteye bir göz atmanızı öneririz. İlgi çekici, yararlı, tıp ve sağlık haberleri çıkmaya devam ediyor: http://www.beslenmebulteni.com/
Önümüzdeki dönem, buradan ve Ahmet Rasim Küçükusta hocanın sitesinden zaman zaman yazı ve haber aktaracağız. Şimdi, işte yazı:
Kaan Arslanoğlu
SEMPATİK OLMAYIN, PARASEMPATİK KALIN
Pek çok hastalığın çaresinin vücudun kendi güçlerinden yararlanarak çözmek gerektiğini düşünenlerdenim. Yılardır kemoterapi ile kanser hücreleri öldürülmeye çalışılır, bu sırada hem sağlam hücreler zarar görür hem de savunma sistemi çöker ve laf aramızda birkaç kanser türü dışında pek te başarılı olunamaz. Şimdilerde immunoterapi dediğimiz vücudun kendi savunma hücrelerini sadece tümör hücrelerini öldürmeye programlama şeklinde tedaviler umut olmaya başladı. Bu tedavilerde vücudun savunma hücreleri nerede olursa olsun tümör hücrelerini arayıp bulur, imha eder ve bunu yaparken sağlam hücrelere zarar vermez. Bakış açısının değişmesi ile birlikte belki de kanser tedavisi yakın gelecekte yeni baştan yazılabilir, kim bilir.
Ahmet hoca ile çalışırken bana öğrettiği en önemli kurallardan birisi “sistemi aksatan engeli tespit et, sonuçla uğraşma, vücudun önüne geçme, sebebi bul ve ortadan kaldır, gerisini vücut halleder” derdi. Bu söylem bize hastalıkların çözümü için vücudumuzun çalışma prensiplerini, vücudumuzdaki güçleri yakından bilmemiz gerekliliğini beraberinde getirmektedir.
Otonom sinir sistemi vücudumuzda kan basıncı, solunum, vücut ısısı, işeme, sindirim, cinsel fonksiyonlar vs gibi önemli işlevlere ince ayara veren bir sistemdir (Şekil 1 ve 2). Otonom sinir sistemi çalışırken hem vücudumuzdan hem çevreden gelen bilgileri alır. Değerlendirerek söz konusu vücut işlevini artırır veya azaltır (1).
YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ: http://www.beslenmebulteni.com/sempatik-olmayin-parasempatik-kalin/