Bir gün arayla ruhumuza iki darbe aldık… Dr. Murat Alten…

Dr. Murat Alten bizi Denizli’de karşılamıştı

Kalp damar cerrahisi uzmanı Dr. Murat Alten “Tıp Bu Değil” toplantısı için Denizli’ye çağrıldığımızda bizi karşılayanlardandı. Toplantıda ve sonrasında güzel bir konukseverlik göstermişti.

Denizli’de hemen herkesin tanıdığı, sevdiği, Denizli toplumsal yaşamının canlı bir unsuruydu. Daha önce Denizli Tabip Odası Başkanlığı da yapmıştı. 

Ölümü de kendi dalından oldu, kim bilir kaç kişinin yaşamını kurtardığı türde bir krizden. Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye gider Alten. Tabii ihtimam gösterilir, her türlü muayene, tetkik yapılır, bir de kalp tomografisi çekilir. Endişe edecek bir şey yok, denir, evine gönderilir. Banyoda düşer ölür. Vefatından sonra arkadaşları tomografisine bakar. Acilen ameliyat gerektirecek dissekan aort anevrizması orada açıkça görülmektedir.

Dönemimizin hastalığı dikkat eksikliği sendromundan mı, stent takmaya şartlanmış kafaların başka şeyi görmemesi mi, bilemeyiz artık.

Ertesi gün de Işıl Barlan’ın haberini aldık. Sınıf arkadaşımız Işıl’ı 1977’den beri tanırım, hep gülen aydınlık çehresi, candan sözleri içime oturmuş durumda. Murat Alten’le bir kez sohbet edebildik, çok değerli bir insan olduğunu biliyorduk. Ölüm gerçeğinin elbette her saniye farkındayız, ama özellikle böyle ani veya önlenebilirmiş gibi gelen ölümlere inanmak istemiyor insan. Acıyı paylaşırız.

Kaan Arslanoğlu

Facebook
yorumlar ... ( 13 )
16-04-2015
17-04-2015 07:39 (1)
sevgili kaan diyecek bir şey bulamıyorum...sen denebilecekleri yazmışsın...ne kadar kolay ölünüyor bu ülkede artık...ne büyük boşluklar isyanlar kahroluşlar bırakarak geride...acını paylaşıyorum
17-04-2015 07:55 (2)
Dediğiniz Dikkat eksikliği sendromu bu olayın nedeni mi bilinmez ama, gerçekten dönemimizin tıp pratiği için ve insan ilişkileri için çok güzel ifade. Çok üzücü. Başınızsağolsun.
17-04-2015 09:01 (3)
Başınız sağolsun. Şu an böyle genellemeleri neden yaptığızı anlamamak mümkün değil. Acınız çok taze. Sonra konuşuruz.
17-04-2015 10:20 (4)
Çok üzücü bir haber. Başınız sağ olsun Sayın Arslanoğlu.
17-04-2015 10:41 (5)
Murat bey ve Işıl hanım nur içinde yatsınlar. Tıp Bu Değil yazarlarından Uğur Yılmaz da 10 gün önce babasını kaybetti, ona da başsağlığı dilerim. Mutluhan
17-04-2015 11:31 (6)
Bir Kalp ve damar cerrahı aort anevrazmasında da ölebilir.Netice de ölmek kader de var.Murat beyin eşi de bir kadın-doğum uzmanı.ihtimama rağmen kalp-damar cerrahı aort yırtılmasından ölebiliyor.Damar dopleri ve utrason nasıl atlandı.. normal vatandaşların ölmesini alıştık..mezarlıklar vaz geçilmezlerle dolu.mesele bu değil,ölümün sebebi! tıp camiasının ve eşlerinin başları sağ olsun..
17-04-2015 13:31 (7)
Aort anevrizması tanısını koymak kolay değil. Murat hoca da kalp damar cerrahı, o da kendisine tanı koyamamış. Doktorlar sonradan anlamışlar tanıyı ama iş işten geçmiş. Rupture aort anevrizması yüzde doksan ölümle sonuçlanır. Eminim yapılması gereken herşeyi ellerinden gelen en iyi şekilde yapmışlardır doktorları. Başınız sağolsun.
17-04-2015 14:17 (8)
Arkadaşım, toplam 15-16 cümlelik yazı. Tomografide görülüyormuş açık şekilde diyorlar. Hala kolay değil diyorsun. Sancı içindeki adam kendi tomografisini mi inceleyecek. Muhakkak siz de doktorsunuz, belli, buradaki cümleleri de görmemişsiniz :((( Sakın acilde çalışmayın.
17-04-2015 15:00 (9)
Benim çok fazla aort diseksiyonu deneyimim var. Tanı koymak benim için zor değil. Ama herr doktor o kadar deneyimli olmayabilir. Sık görülen bir hastalık değil. Daha önceden hipertansiyonu ve aort anevrizması vardı hocanın muhtemelen. Sigara öyküsü de çok olası. Ancak zamanında kontrol edilseydi aort anevrizması tanısı önceden konur ve aort grefti yapılabilirdi. Aort anevrizması birden oluşmaz. Rüptürü birden oluşur. Rüptür oluştuktan sonra dakikalar önemli. Kontrole gitse, en azından akciğer filmi çektirse bile önceden anevrizma tanısı konurdu. Doktorlar-ben de dahil-en çok kendilerini ihmal eden hastalardır. En riskli hasta gruplarıdır bu nedenle.
17-04-2015 20:17 (10)
Başınız sağolsun ... Özlem Ö.
17-04-2015 20:17 (11)
Torakal aort anevrizması ve diseksiyonu abdominal aort anevrizması kadar sık değildir. Yüzbinde beş görülür. İki nedenden torakal aort diseksiyonu düşündüm 1-Göğüs ağrısı ve akut koroner sendromun da ayırıcı tanıda olması, 2- BT'nin göğüs ağrısı şikayeti nedeniyle yapıldığından muhtemelen toraks BT olması. BT çekmeleri de ayırıcı tanıda acol doktorunun da diseksiyonu düşünmüş olabileceğinI ancak BT'yi-hangi nedenle bilmiyoruz-doğru değerlendirememesi. Belki hoca kendisi baktı, "birşey yok bunda, beni eve gönder, ben de kalp dar cerrahıyım" dedi. Her nedense ama torakal aort diselsiyonu koroner arter hastalığından çok daha nadir görüldüğünden deneyimli olmayan bir hekim tanı koyamayabilir.
17-04-2015 20:18 (12)
Işıl hanım ve Murat beyin yakınlarına ve tanıyan sevenlerine baş sağlığı diliyorum.Nurlar içinde yatsınlar.Okan Önerci
19-04-2015 12:31 (13)
Hocamızın acı kaybı çok üzücü, toraks tomografisini kim değerlendirdiyse ölümcül bir hata yapmış .Bu durum açıkça malpraktis. Kısa bir süre önce çalıştığım hastanede bir cerrah arkadaşım normal olarak raporlanmış bir Tomografiye benim de bakmamı rica etti. 50 yaşındaki hastada torakal ve abdominal aortada diseksiyon vardı,hasta tedavi edilebileceği bir merkeze sevkedildi ve hayatı kurtuldu, aynı hastaya ben batın US yapmıştım ileri derecede obes olması nedeniyle görüntüleme suboptimaldi kontrastlı BT önermiştim , ön tanısında diseksiyon olmamasına rağmen. Bu tanıyı atlamak sık görülen bir durum, biraz dikkatli olmakla ve BT ile tanısı konabilir. Hocamızın eve gönderilmeyip deneyimli bir radyoloğun görüşünün alınması gerekirdi. Çok üzücü, Yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum.
DOST SİTELER
Toplam Giriş Sayısı : 2210867
Arama

İmzasız yazı yayımlanmaz. Yazıların sorumluluğu öncelikle yazarına aittir.