İlköğretim okulunda kahvaltı yarışması - Ölçüt neydi?

Düzce Namık Kemal İlköğretim Okulu’nda kahvaltı kalitesi üstüne eğitici bir yarışma düzenlendi. Kendini sağlıklı beslenme dostu ilan eden okulun yıl sonu şenliği kapsamı içinde bu dostluğu kanıtlayan bir etkinlik düzenlendi. Öğrencileri kahvaltıya ve sağlıklı kahvaltıya özendirmek ve bu konudaki bilgilerini artırmak amacıyla 10 Mayıs’ta düzenlenen yarışmaya veliler ve öğrenciler büyük ilgi gösterdi.

Okul yöneticilerinden Mihrican Ünal, öğretmen Arzu Topçu, kantin yöneticisi Selçuk Pirvadioğlu, okul aile birliği başkanı Aysun Alkaya, öğrenci Işıl Akagündüz ve İlknur Arslanoğlu’ndan oluşan jüri, anne ve çocuklarından oluşan altı çifti değerlendirdi. Yarışmayı en çok puanı toplayan Selim Kaplan ve annesi Figen Kaplan kazandı.  

İyi bir kahvaltının puan olarak değerlendirme ölçütleri

Puanlamada 100 tam puan üzerinden önceden belirlenen nesnel ölçütlere göre besin ögeleri çeşitliliği 20, besin gruplarındaki seçimlerin sağlıklı olması 30, besin gruplarının kalori dengesi 30, içecek çeşidi 10, görsel sunum 10 puan üzerinden değerlendirildi. 

Çeşitlilikte (toplam 20 puan), her kahvaltıda karbonhidrat, protein, yağ ve taze sebze olması tam puandı. Bunlardan her birinin eksikliği beş puan götürdü.

Besin gruplarındaki sağlıklı seçimlerde (toplam 30 puan) 7.5’er puan olarak ayrı ayrı şu dört maddeye verildi:

Köy yumurtası veya sağlıklı et (kavurma, geleneksel üretilmiş sucuk veya pastırma, balık, tavuk) ve peynir birlikteliği, proteinde tam puan: 7.5 puan.

Zeytinyağı, zeytin veya ceviz, fındık, badem gibi kuruyemiş gibi bir doymamış yağ, tereyağı veya kaymak gibi bir doymuş yağın birlikteliği yağda tam puan: 7.5 puan.

Tam tahıldan yapılan ekmek veya çörekle şekersiz ev marmeladı, hakiki bal-pekmez veya kuru meyve (incir, kayısı…) karbonhidratta tam puan: 7.5 puan.

Domates, salatalık ve biberden biriyle yeşil yapraklı salatalardan birinin birlikteliği taze sebzede tam puan: 7.5 puan. 

Besin gruplarının kalori dengesi yüzdesinde  karbonhidratların en fazla  40, proteinlerin en az 15, yağların 30-60 arası olması gözetildi  (30 puan).

İçecek çeşidinde çay, bitki çayı, taze sağılmış veya günlük şişe sütü tam puan (10); sıkma meyve suyu ve UHT süt yarı puan (5) aldı. Kola, meşrubata 0 puan verildi.

Sunumdaki görsellik çocuğa öğünü sevdirme açısından değerlendirilen bir performanstı (10 puan).

Maliyeti arttıran marka v.s. çeşitliliğinin puanlamada etkisi olmadı.

İlknur Arslanoğlu

Facebook
henüz yorum yapılmamış
22-05-2013
DOST SİTELER
Toplam Giriş Sayısı : 2211123
Arama

İmzasız yazı yayımlanmaz. Yazıların sorumluluğu öncelikle yazarına aittir.